Турция се превръща в стратегически енергиен хъб за Европа в следствие на войната на Русия срещу Украйна. Това пише в доклад, публикуван от Фондация "Конрад Аденауер" в Германия, съобщи "Хюриет дейли нюз".

Документът, който е бил изпратен до консервативните германски депутати миналата седмица, предлага засилено сътрудничество между Берлин и Анкара за справяне с енергийните проблеми и предизвикателствата в сектор сигурност.

Русия за плащанията в рубли: Безплатно газ няма да доставяме на никого

Русия за плащанията в рубли: Безплатно газ няма да доставяме на никого

В нашата ситуация няма да се занимаваме с благотворителност за цяла Европа, каза прессекретарят на Путин

"По отношение на диверсификацията на енергийната политика, Германия има ограничени алтернативи на Русия в краткосрочен план", се казва в доклада, но се подчертава, че Турция предлага "реални алтернативи", тъй като европейските страни се стремят да намалят зависимостта си от Русия.

Докладът подчертава нарастващата роля на Турция като стратегически енергиен център за Европа за доставяне на природен газ от Каспийския басейн, Централна Азия, Близкия изток и Източното Средиземноморие.

Иранският природен газ и петрол също могат да бъдат транспортирани през Турция, ако преговорите за възобновяване на иранското ядрено споразумение са успешни, пише в доклада.

Експерти: Ако руският газ спре, за България и Европа ще настанат много тежки времена

Експерти: Ако руският газ спре, за България и Европа ще настанат много тежки времена

Плащането в рубли създава доста голяма техническа бъркотия, смята Трайчо Трайков

"Тъй като сътрудничеството между Израел и Турция в областта на енергетиката сега става все по-реалистично, Турция се очертава като енергиен център", се отбелязва в доклада.

По време на посещението си в Анкара на 14 март германският канцлер Олаф Шолц призова за по-тесен диалог и сътрудничество между ЕС и Турция.

"Ще направим всичко възможно да разширим двустранните си отношения и да реализираме пълния потенциал на нашето сътрудничество", каза Шолц по време на посещението си.

Доставчици на комунални услуги в Германия се страхуват от потенциален спад в доставките на газ

Доставчици на комунални услуги в Германия се страхуват от потенциален спад в доставките на газ

След съобщението на Владимир Путин, че бъдещите доставки на газ ще трябва да се плащат в рубли

Докладът също така препоръчва на германските политици да обърнат повече внимание на нуждите на Турция в сферата на сигурността и нейните очаквания от европейските партньори.

Потокът на природен газ от масивните ресурси в Азербайджан към европейските страни може да бъде увеличен чрез Трансанадолския газопровод (TANAP), за да се облекчат проблемите с енергийните доставки в целия континент, каза миналия месец турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

Германия обърна гръб на Русия. Ще купува природен газ от Катар

Германия обърна гръб на Русия. Ще купува природен газ от Катар

Сделката е договорена от германския министър на икономиката Роберт Хабек

Годишният капацитет на TANAP, който в момента е 16 милиарда кубически метра годишно, скоро ще нарасне до 31 милиарда кубически метра, каза Дьонмез пред репортери след министерска среща на страните от Южния газов коридор (SCG) в Баку през февруари.

SGC включва находището Шах Дениз 2, Южнокавказкия газопровод, TANAP и Трансадриатическия газопровод (TAP). Азербайджан, Грузия, Турция, България, Гърция, Албания и Италия са страните, които участват в 3500-километровия проект.