"Ако например утре спре руският природен газ, за България и за Европа ще настанат много тежки времена". Това заяви в предаването "Здравей, България" на Нова телевизия бившият зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев.

Той обясни, че "прехвърлянето към други производители и доставчици на газ теоретично е възможно, но то е функция на два основни проблема - цена и технически възможности. Цената при всички случаи ще бъде по-висока, защото заместването на източниците няма как да стане утре - няма достатъчно терминали, няма достатъчно кораби, няма достатъчно свободно производство в целия свят".

Относно заявлението на президента Владимир Путин, че "неприятелските" за Русия страни вече трябва да плащат доставките на газ в рубли, енергийният експерт посочи, че с този факт "няма да се случи нищо особено. С нашите евра ще си купуваме рубли, след което ще си купуваме газ. И нефт вероятно също, защото президентът Путин каза всички енергийни ресурси от "неприятелските" страни", допълни Куюмджиев.

От своя страна, бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков посочи, че въвеждането на рублата като терминология в целия контекст на закупуването на руски газ е техническо. "Защото страните, които досега купуват газ и нефт в долари, сега ще ги купуват рубли. Но доларите и еврото ще попадат и в двата случа в Русия. Но сега първо ще се плаща в рубли на доставчика, а не както беше преди - доставчикът да се разплаща след това в Русия в рубли.

Това обаче безспорно създава доста голяма техническа бъркотия. Защото голяма част от действащите договори на всички страни с Русия са в долари. Около 60% от обема на продажбите на Русия са в долари, останалите са в евро", обясни Трайков.

"Това е едно допълнително усложнение в една и без това абсурдно сложна ситуация заради войната. Това е ново ниво на проблемите", коментира Трайков факта, че България до края на годината има действащ договор за доставки на газ с "Газпром".

"Ние нямаме много избор за покупките на природен газ в рубли, защото на този етап нямаме голям избор откъде другаде да си доставим газ", подчерта и Куюмджиев.

Путин нареди доставките на газ за "неприятелски" страни да се плащат само в рубли

Путин нареди доставките на газ за "неприятелски" страни да се плащат само в рубли

България е в списъка с "неприятелски" страни, обявен наскоро от Русия