Турските власти одобриха триетапна пътна карта за привличане на руски туристи в страната в условията на санкциите срещу Москва, вкл. и по отношение на въздушния транспорт. И по-специално планира се създаването на нова авиокомпания за чартърни полети до турските курорти, пише вестник "Сабах", циитран от Интерфакс.

"Изострянето на конфликта между Русия и Украйна доведе до проблеми в турския туристически сектор, тъй като и двата пазара бяха много важни за бизнеса. Министерството на културата и туризма, Министерството на транспорта, както и Министерството на финансите и финансите в тази ситуация одобри триетапна пътна карта за привличане на туристи от Руската федерация, включително създаването на нова авиокомпания в близко бъдеще", пише вестникът.

На фона на санкциите - три популярни туристически държави потвърдиха, че чакат руските туристи

На фона на санкциите - три популярни туристически държави потвърдиха, че чакат руските туристи

Турция не въвежда никакви ограничения спрямо руските туристи

Според вестник "Сабах" авиокомпанията ще бъде базирана на летището в Анталия. Самолетите ще изпълняват полети само между руски градове и курорти в Турция. "Благодарение на тази авиокомпания ще бъде възможно да се привлече допълнителен милион руски туристи", пише вестникът.

Освен това Turkish Airlines се договори с туроператори от Руската федерация да им предоставят пакети от места за полети.

"Според властите, като се вземат предвид полетите на Pegasus Airlines, някои руски авиокомпании и пакетите от места в Turkish Airlines, Турция ще може да привлече поне 2 милиона пътници от Русия", пише "Сабах".

Според изданието, като част от пътната карта властите обсъждат отпускането на заем на обща стойност 300 милиона долара на туроператорите ANEX Tour, Pegas Touristik и Coral Travel за подкрепа на бизнеса в контекста на изострената ситуация в Украйна. Очаква се пакетът за подкрепа за туристически компании да бъде обявен в началото на май.