Инфлацията в Турция през март скочи до нов връх, невиждан от десетилетия. Лирата става все по-уязвима. Потребителските цени нараснаха с 61,1% на годишна база през миналия месец.

Годишната инфлация при е трицифрена за втори месец и основният индекс на цените, който изключва хранителните и енергийните стоки, нарасна над прогнозираните 48%, спрямо година по-рано.

Тримесечна пауза в политиката на централната банка значи, че лихвените проценти на Турция са най-ниските в света, когато се коригират спрямо цените като цената на стоките, пише Bloomberg.

Инфлацията в Турция подгони нови висоти

Инфлацията в Турция подгони нови висоти

През януари традиционно се отчита висока инфлация в страната

Слабата парична политика на Турция не е в синхрон с тази на много от централните банки в света в момент, когато икономиката й се подготвя за шокове от инвазията на Русия в Украйна. При реалните лихви на Турция от минус 47%, лирата вече е подложена на натиск и има второто най-лошо представяне след руската рубла на развиващите се пазари, спрямо долара през март.

Цените на производител се повишиха с 9,2% през месеца, с което годишната инфлация достига 115%. Повишените нива на инфлация при производителите продължават да оказват натиск за повишаване на потребителските цени.

Инфлацията в енергетиката се покачи до 102,9% от 83% през февруари, движена от скока в цената на рафинираните продукти и природния газ, въпреки намаляването на данъците

Цените на храните съставляват приблизително една четвърт от потребителската кошница - нарастват със 70,3% на годишна база.

"Инфлационният натиск трябва да бъде преодолян чрез паричната политика, а не с малки фискални корекции", каза икономистът на Deutsche Bank AG Фатих Акчелик.

Политиките на централната банка в момента "станаха по-съмнителни", като се има предвид темпът на инфлация, смята Онур Илген, ръководител на трезора в MUFG Bank Turkey в Истанбул.