Централната банка на Русия ще промени процедурата за изчисляване на обменния курс на долара спрямо рублата, за да "увеличи представителността на обменния курс в условия на повишена волатилност на валутния пазар".

Руската валута поевтиня силно спрямо еврото и долара, след като местната търговия бе възобновена за първи път през изминалата седмица. Валутата се понижи с 15% до 120,800 рубли за долар в сравнение със затварянето си в петък (4 март), когато Московската борса оповести, че временно ще спре търговията.

Москва извади от арсенала си и финансово "ядрено оръжие"

Москва извади от арсенала си и финансово "ядрено оръжие"

В системата са включени над 20 беларуски банки, арменската Arshidbank и Kyrgyz Bank of Asia, а също и дъщерни дружества на големи руски банки в Германия и Швейцария, водят се преговори и с Китай

Какво се променя?

Времевият диапазон за изчисляване на официалния обменен курс на долара спрямо рублата ще бъде разширен, като ще се използват данните на Московската борса за среднопретегления обменен курс при транзакции, сключени от 10.00 до 16.30 часа московско време. Преди това периодът на изчисление беше от 10.00 до 11.30 часа московско време. 

Visa и Mastercard спират в Русия, Москва извади от "тестето" си китайска карта-алтернатива

Visa и Mastercard спират в Русия, Москва извади от "тестето" си китайска карта-алтернатива

Спирането на Swift също не се оказа без отговор от руска страна

"Освен това официалният курс на еврото спрямо рублата ще бъде определен по същия начин като официалните курсове на други чуждестранни валути спрямо рублата. Това ще опрости процедурата за установяване и публикуване на официални курсове", се отбелязва в съобщението, цитирано от РИА Новости.

Проектът на тези инструкции е изпратен за регистрация в Министерството на правосъдието и ще влезе в сила от деня на официалното му публикуване.

Припомняме, че до този момент като част от Западните санкции заради нахлуването на Русия в Украйна cвeтoвнитe гигaнти пpи бaнĸoвитe ĸapти Vіѕа и Маѕtеrсаrd cпряха oпepaциитe cи в Pycия. В отговор pycĸитe бaнĸи започнаха да издaвaт ĸapти, изпoлзвaйĸи ĸитaйcĸaтa cиcтeмa UnіоnРау. По-рано Eвpoпeйcĸият cъюз, CAЩ, Kaнaдa и Beлиĸoбpитaния пocтигнaxa cпopaзyмeниe дa изĸлючaт "избpaни pycĸи бaнĸи" oт ocнoвнaтa мeждyнapoднa cиcтeмa зa финaнcoви cъoбщeния ЅWІFТ, а Москва анонсира pycĸи aнaлoг нa ЅWІFТ - Cиcтeмaтa зa пpexвъpлянe нa финaнcoви cъoбщeния нa Бaнĸaтa нa Pycия (ЅРFЅ).