Чуждестранните инвеститори могат да използват руския аналог на SWIFT - Системата за прехвърляне на финансови съобщения на Банката на Русия (SPFS). Това заяви ръководителят на руската Централна банка Елвира Набиулина, цитирана от ТАСС.

Припомняме, че Европейският съюз, САЩ, Канада и Великобритания  постигнаха споразумение да изключат "избрани руски банки" от основната международна система за финансови съобщения SWIFT.

"Имаме система за финансови съобщения - SPFS, която може да замени SWIFT в страната. Участници от чужбина могат да се присъединят към нея", каза Елвира Набиулина.

Swift или "ядрената бомба" на финансовите санкции. До какво би довело изключването на Русия

Swift или "ядрената бомба" на финансовите санкции. До какво би довело изключването на Русия

Великобритания и Чехия искат да изключат Русия от международната разплащателна мрежа, но САЩ засега са против

"Националната система за разплащателни карти обработва целия вътрешен трафик. Картите на международните платежни системи, издадени от банки, обект на санкции, продължават да работят в страната както обикновено", каза още Набиулина.

Тя отбеляза, че руската финансова инфраструктура работи гладко.

Системата за финансови съобщения на Банката на Русия е аналог на международната система за сетълмент SWIFT. Тя представлява алтернативен канал за предаване на електронни съобщения за финансови транзакции и гарантира непрекъснатото предаване на финансови съобщения както в страната, така и в чужбина.

Германско издание: САЩ и ЕС се отказаха от идеята за изключване на Русия от системата SWIFT

Германско издание: САЩ и ЕС се отказаха от идеята за изключване на Русия от системата SWIFT

Вместо това, се обсъждат санкции срещу най-големите руски банки

Банката на Русия стартира SPFS в тестов режим през 2014 г. Системата може да предава данни във формат SWIFT, но не зависи от нейните канали. През 2017 г. SPFS заработи на пълни обороти, предавайки съобщения за транзакции във всяка валута.

Първоначално системата беше предназначена само за местни руски потребители, но до април 2021 г. към него бяха свързани повече от 20 беларуски банки, арменската Arshidbank и Kyrgyz Bank of Asia. Също така, дъщерни дружества на големи руски банки в Германия и Швейцария имат достъп до него, водят се преговори за уреждане на SPFS и с Китай.

Към днешна дата в системата участват 399 потребители. През 2020 г. месечният трафик на SPFS възлиза на 2 милиона съобщения, делът на системата във вътрешния руски обмен на финансови данни достига 20,6%, изпреварвайки SWIFT.