САЩ и Европейският съюз се отказаха да разглеждат възможността за изключване на Русия от международната платежна система SWIFT (глобална система за обмен на информация за междубанкови плащания), като санкционна мярка заради възможна ескалация в Украйна. Това съобщи германското издание Handelsblatt, позовавайки се на правителствени източници.

Както пише изданието, цитирано и от в-к "Комерсант", изключването на Русия от SWIFT може да доведе до дестабилизация на финансовите пазари в краткосрочен план и да допринесе за създаването на алтернативна платежна инфраструктура, която вече няма да бъде доминирана от ЕС и САЩ.

Вместо това, се обсъждат целенасочени икономически санкции срещу най-големите руски банки. Тези мерки могат да бъдат предприети в случай на руска военна операция срещу Украйна.

В същото време, Германия настоява да се направят изключения за възможността за разплащания с Руската федерация за вноса на руски газ и петрол, отбелязва Handelsblatt. По информация на изданието, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен планира да се срещне с германския канцлер Олаф Шолц в близко бъдеще, за да обсъди политиката за санкции.

Идеята за изключване на Русия от SWIFT за пръв път се появи миналата пролет, като вид натиск за възпрепятстване на реализацията на проекта за газопровода "Северен поток 2". Тогава ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел заяви, че Брюксел няма компетентността да изключи Русия от SWIFT.

Заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Александър Панкин, тогава каза в тази връзка, че в случай на прекъсване на връзката със SWIFT, Руската федерация ще разгледа варианти за възможни партньори, които да разработят нейна алтернатива.

На 12 януари тази година група американски сенатори, начело с демократа Робърт Менендес, представиха законопроект за санкции срещу Русия, при евентуално нейно нападение срещу Украйна.

Изключването на Русия от системата SWIFT е една от най-тежките санкции, които се планира да бъдат приложени, при евентуално нападение срещу Украйна.

Беларуските банки се включиха в руския аналог на системата SWIFT

Беларуските банки се включиха в руския аналог на системата SWIFT

Руската система е създадена, в случай че страната бъде изключена от SWIFT