Всички беларуски банки са включени към системата за обмен на финансова информация на Централната банка на Руската федерация, заяви днес Денис Баришков, ръководител на отдела за националната платежна система на Централната банка на Русия, съобщи Прайм. Регулаторът създаде тази система, в случай, че Русия бъде изключена от международната система за обмен на междубанкова финансова информация SWIFT.

"Към днешна дата всички беларуски банки са свързани със системата за обмен на финансова информация на Руската федерация", каза Баришков по време на финансов форум.

Преди два дни беше публикувана неофициална информация, че САЩ обмислят няколко варианта за санкции срещу Русия в случай на "нахлуване" в Украйна, включително изключване на Русия от международната система за обмен на междубанкова информация SWIFT. Към SWIFT са свързани над 11 хил. финансови организации от почти всички страни в света.

Опасявайки се от санкции, Венецуела иска да изостави SWIFT и да мине на руската платежна система

Опасявайки се от санкции, Венецуела иска да изостави SWIFT и да мине на руската платежна система

Двете централни банки водят разговори

Сред тези санкции, за които се счита че е най-вероятно да бъдат наложени във финансовата сфера, е възможността за ограничаване на обмяната на руската рубла за долари, евро и паунди.