Един от най-редките благородни метали отчита най-доброто си представяне от десетилетие насам на фона на очакванията за разширено търсене на елемента, който се използва при ограничаването на токсичните емисии, изпускани от автомобилите, пише Bloomberg.

Цената на родият се покачва през последните седем месеца като отчита скок от 19 на сто за тази година, надминавайки повечето от основните стоки.

Повишаването от тази година може да се сравни с поскъпването на паладия от 13 на сто и това на платината с 8 процента.

Металът се използва заедно с паладия предимно в бензиновите катализатори, а цените се възстановиха след 12-годишното дъно, което достигнаха през юли.

Грандиозният обрат идва на фона на по-силно търсене от страна на индустриалните потребители, като в това число влизат и тези на автомобили, представляващи по-голямата част от потреблението на родий.

Благородният метал се търгува на 920 долара за унция според Johnson Matthey. Родият, заедно с платината и паладия, се добиват главно в Южна Африка.

Тъй като родият има по-ограничен пазар, отколкото другите благородни метали, цените са по-нестабилни, коментират анализатори.

Снимка 282022

Източник: Bloomberg