Румъния купува 62 електрически влака за къси разстояния. Това обяви министърът на транспорта на Румъния Сорин Гриндяну, като заяви, че търгът е отблокиран.Влаковете ще заменят остарелите електрически влакове и дизелови локомотиви, които се използват в момента, пипат румънски медии.

Приблизителната стойност на договора е между 3 и 4 милиарда леи (без ДДС), който включва ремонта и поддръжката на 62-та влака. Финансирането е от невъзстановими европейски фондове, заедно с румънския държавен бюджет.

По думите на министъра покупката ще е разделена на 3 лота:

Лот 1 обхваща Източния регион и включва 20 влака, които ще обслужват общините Букурещ, Плоещ, Бузъу, Фокшани, Бакъу, Яш и Сучава.

Лот 2 е насочен към региона Център-Запад и включва 23 влака, които ще обслужват общините Брашов, Сфънту Георге, Миеркуря Чук, Бистрица, Клуж- Напока, Арад, Тимишоара и Решица.

Останалите 20 влака ще бъдат част от Лот 3 и ще обслужват Южния регион - Букурещ, Плоещ, Брашов, Констанца и Александрия, през съседния жп възел. Влаковете от тази група ще осигурят и връзки с курортите в долината Прахова, водещ туристически регион на Румъния.

"Това е още една стъпка към модернизиране на условията за пътуване с влак в Румъния по маршрути в близост до големи градове", каза Гриндяну.