Северна Корея и нейните ядрени опити са в международния фокус през последната година. Дори строгите санкции и отдръпването на най-големите търговски партньори не накараха Пхенян да се откаже от своите тестове.

Първият и единствен път, в който ядрено оръжие е било използвано в реални бойни действия, остава нападението на американската армия над японските градове Хирошима и Нагасаки по време на Втората световна война.

Малко след това Русия започва да прави собствени разработки, а след нея към същото пристъпват Великобритания, Франция и Китай.

През 60-те години обаче се появяват опасения, че нарасналият брой тестове на ядрени оръжия крие опасност за бъдещето на света. Така през 1968 година се стига до сключването на Договора за неразпространение на ядрени оръжия. Съвсем малка част от страните в света не са включени в него.

Няколко държави, като Израел, Пакистан, Индия отказват да подпишат споразумението. Северна Корея се включва в договора през 1985 година, но през 2003 година се оттегля от него в резултат на твърдения от страна на САЩ, че разработва незаконно ядрена програма.

В крайна сметка към днешна дата 9 държави разполагат с такива оръжия, пише Business Insider. Според иконографика, публикувана в сайта, в която са използвани данни от Бюлетина на атомните учени, Федерацията на американските учени и други, в света в момента има 14 995 ядрени бойни глави.

С най-голям брой от тях или със 7000 разполага Русия. Втори са Щатите с 6800 броя. Трета е Франция с 300 броя. Ето кои са останалите държави, които разполагат с такова оръжие:

Снимка 325933

Източник: Business Insider