Жителите на големи населени места като София, Стара Загора и Русе са изложени на наситен с прахови частици въздух, което ги нарежда сред областите с най-мръсен въздух в страната, показа проверка с интерактивната карта на Световната здравна организация, която регистрира качеството на въздуха по света.

В по-малките градове обаче околната среда също е наситена с вредни емисии и фини прахови частици, като големи стойности в това отношение бележат градове като Монтана, Перник и Димитровград.

Страната ни се нарежда сред държавите в Европа, чиито граждани дишат най-мръсен въздух, като родината ни бележи и челни позиции в това отношение сред страните от Балканския полуостров, сочи докладът на Световната здравна организация.

Средните нива на фини прахови частици във въздуха у нас са по-високи от тези в страни като Чехия, Хърватия и западните държави от Стария континент.

Измежду съседните ни държави Турция бележи по-високи средни стойности на наситен с прахови частици градски въздух.

Анализите сочат, че населението в градове с по-ниски доходи е най-засегнато от влиянието на фините прахови частици и други замърсители.

Смъртността в резултат на замърсяване на въздуха струва $225 милиарда на света

Смъртността в резултат на замърсяване на въздуха струва $225 милиарда на света

Това посочват от Световната банка в свой доклад

Най-чист е въздухът в големите населени места из ширините на европейски държави като Швеция, Финландия, Исландия и Норвегия, а едва 8 на сто от населението на Земята не е изложено на замърсен въздух в околната среда.

92 процента от хората в световен мащаб населяват места, където нивата на качеството на въздуха надвишава допустимите от Световната здравна организация стойности.

В същото време 1 от 9 смъртни случая е свързан със замърсен въздух. Данните от доклада сочат, че 6.5 милиона души загиват годишно вследствие на излагане на мръсен въздух както в околната среда, така и в закрити помещения.

Според здравните експерти сред основните източници на замърсяване на въздуха се включват фактори като неефективни начини на транспорт, битово гориво и изгарянето на отпадъци, както и работата на въглищните централи и промишлени дейности.

Интерактивната карта на качеството на въздуха по света можете да откриете тук.