В края на този месец Световната банка трябва да представи междинен доклад на тема либерализацията на българския енергиен пазар. В документа ще бъде посочен моделът, по който битовите потребители ще могат да се включат в него. Това потвърди ресорният зам.-министър Николай Николов на среща във Варна.

Напълно готовият доклад трябва да излезе през пролетта на 2016 г., а самата Енергийна борса ще бъде отворена от 11 декември. Към момента лицензираните за нея търговци са 148, допълва БНР. Предвижда се електроразпределителните дружества ще станат собственици на мрежата, като те ще са тези, които ще поемат отговорност при аварии.

През миналата седмица Европейската комисия (ЕК) публикува годишен доклад за състоянието на Единния енергиен съюз на Европейския съюз (ЕС). Според него българската енергийна система остава уязвима от нови спирания на доставките на природен газ.

В документа от институцията посочват, че вносът на синьо и ядрено гориво в страната ни е изцяло от Русия. В същото време алтернативните централи на втечнен газ и хранилища са ограничени.