Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че ще изтегли трайно американското финансиране към Световната здравна организация (СЗО), "ако организацията не се ангажира със съществени подобрения в следващите 30 дни", пише CNN.

В писмо до генералния директор на СЗО Тедрос Гебрейес Тръмп каза: "Ясно е, че многократните грешки от страна на вас и вашата организация в отговор на пандемията излизат изключително скъпо на света. Единственият път за Световната здравна организация е ако всъщност може да демонстрира независимост от Китай. Моята администрация вече е започнала дискусия как да реформирате организацията. Но трябва да се предприемат действия бързо. Нямаме време за губене."

В категоричното писмо се твърди още, че СЗО "последователно игнорира достоверни доклади за разпространението на коронавирус в Ухан в началото на декември 2019 година или дори по-рано". Освен това СЗО многократно отправяла твърдения за коронавируса, които били грубо неточни или подвеждащи.

"Ако СЗО не се ангажира със значителни съществени подобрения в рамките на следващите 30 дни, ще направя временното замразяване на финансирането на САЩ към СЗО постоянно и ще преразгледам членството в организацията", заплашва още Тръмп.