Финландска компания, финансирана от Китай за изграждане на подводен тунел от Талин до Хелзинки ще работи с три китайски компании, за да изгради 100-километровото съоръжение между Естония и Финландия, което е част от проекта "Един пояс-един път".

FinEst Bay Area Develoment е компанията, която стои зад инфраструктурния проект. Тя е подписала меморандум за разбирателство с китайския холдинг за изграждане на пътна инфраструктура China Railway Engineering Company, нейното дъщерно дружество China Railway International Group, China Communications Construction Company също за изграждане на инфраструктура и финансовата Touchstone Capital Partners, пише Reuters.

"Компаниите, с които си партнираме са най-големите света и най-добрите в тяхното поле на дейност ", заявява Питър Вестбака, съосновател на Finest Bay Development .

Тяхното сътрудничество е било наложително, тъй като Финландия и Естония нямат особен опит в изграждането на тунели и технологии за високоскоростни влакове, допълва той.

През март проектът е получил условната сума за финансиране от 15 милиарда евро или 16,9 милиарда долара от китайската финансова компания Touchstone Capital Partners. Около 12,5 милиарда евро ще влязат в конструкцията.

Проектът "Един пояс- един път" цели да свърже Китай по море и суша с Югоизточна и Централна Азия, Близкия Изток, Европа и Африка. А Финландия и Естония възнамеряват от години да прокарат връзка между столиците си, които са разделени от Финския залив.

Според изследване от 2017 година тунелът се очаква да бъде финализиран и да заработи през 2040 година, но някои от разработчиците, ангажирани с проекта твърдят, че той може бъде готов до 2024 година, като някои части ще отворят и по-рано.