Турция подготвя допълнителни стъпки за спиране на икономическия спад от избухването на коронавируса и негативните последиците на пазара на труда, пише Daily Sabah.

Страната ще забрани уволненията за три месеца. Засега идеята е под формата на проектозакон, насочен към защита на тези, които нямат сигурност на работните места към и смекчаване на последиците върху икономиката.

"Предложеният закон би гарантирал заетост и цели да защитят и служителите, които са пуснати в неплатен отпуск", казва източник на Reuters.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган ще бъде упълномощен от Парламента да удължи този срок до шест месеца, според източниците на Reuters.

Правителството планира да изпрати законодателството в парламента в началото на следващата седмица и той да бъде гласуван възможно най-бързо.

Той ще се прилага за всеки, който е бил уволнен или пуснат в неплатен отпуск от 15 март и не отговаря на условията за обезщетения за безработица. Те ще получават 5,83 долара дневно от правителството.

Мерки

Анкара спря всички полети, ограничи междуградските пътувания, затвори училища, барове и кафенета и спря масови молитви.

През март Ердоган обяви пакет от помощи в размер на 100 милиарда лири (14,85 милиарда долара) - щитът за икономическа стабилност - който намали данъците за тежко засегнатите сектори.

Някои фирми от сектора на авиацията и туризма започнаха работа на непълно работно време и схеми за неплатени отпуски, докато някои производители временно спряха производството. Магазините за хранителни стоки и онлайн доставките обявиха допълнително наемане на служители, след като като търсенето нарасна значително.

Страната вече предприе обширни стъпки за защита на заетостта на фона на пандемията, включително помощи за краткосрочна заетост.

Правителството също така предлага да изплаща 60% от заплатите на служителите, работещи в предприятия, страдащи от затруднения, докато държавните банки са предлагали заеми на компании, които не уволняват служителите си през този период.

Онлайн търговия в Турция отбеляза ръст от 300%, при някои стоки

Онлайн търговия в Турция отбеляза ръст от 300%, при някои стоки

Купуват се предимно почистващи и хигиенни продукти

Като част от мерките за подкрепа на бизнеса, правителството отложи данъка върху добавената стойност.

Страната подкрепя работодателите с минимална работна заплата и данъчна подкрепа, освен помощта за краткосрочна заетост. Турция увеличи минималната пенсия след началото на епидемията.

Източниците на Reuters заявяват и, че се планира и отделен регламент за финансова подкрепа на малки предприятия, като бръснарници, салони и собственици на ресторанти, които не могат да работят при ограниченията.

"Скоро ще внесем нов регламент за търговците. Това ще осигури защита и финансова подкрепа на малкия бизнес като ресторанти и бръснари, които са затворени поради коронавируса", казват те.

Карантината в Турция “отвори” 10 хил. работни места в онлайн търговията

Карантината в Турция “отвори” 10 хил. работни места в онлайн търговията

Предвижда се 10% увеличение на заетостта в сектора

Според проектозакона, който включва много разпоредби, доставчиците и търговците на дребно няма да могат да увеличат цената на стоките и услугите без разумна причина и складирането на стоки ще бъде забранено.