За четвърти път е удължен срока за получаване на оферти за концесията на летище София, става ясно от съобщение на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Новата дата, до която се приемат документи, е 3 април. Те ще бъдат отворени на следващия ден.

"Настоящото решение е резултат на искания на икономически оператори за удължаване на срока за подаване на заявления и оферти и е съгласувано със, подкрепено и препоръчано от консултанта на министерството по сделката - Международната финансова корпорация, част от Групата на Световната банка, в сътрудничество с Европейската банка за възстановяване и развитие", казват от ведомството.

Кой иска да вземе на концесия летище София?

Кой иска да е новият стопанин на летище София?

Един официален кандидат и още няколко компании с интерес към аерогарата

Както е известно, кабинетът се готви да отдаде на концесия аерогарата за срок от 35 години. Договорът ще бъде на стойност около 7,6 милиарда лева.

Първоначалната процедура започна през юли 2018, а крайният срок бе 22 октомври.

Концесионната такса ще има най-голяма тежест при избора - 55%. Останалите 45% зависят от плана за развитие, за бизнес, финансиране, обща стратегия и други. Сред изискванията е изграждането на трети терминал.

Летище София с най-голям ръст на трафика в Европа

Летище София с най-голям ръст на трафика в Европа

За 2017 година през столичната аерогара са преминали почти 6.5 милиона души