Коронакризата ще донесе рекордна загуба от 84 милиарда долара за авиоиндустрията в света за 2020-а, която ще остане известна като "най-лошата година в историята на авиацията".

Това прогнозират от Международната асоциация по въздушен транспорт (IATA), цитирани от Reuters.

Експертите очакват през 2021 година въздушният трафик при гражданските полети да запише 55% от рекордното дъно, достигнато през тази година в резултат на строгите ограничения на пътуванията. Въпреки това той ще остане с 29% под предкризисното си равнище от 2019 година.

Въпреки че въдушният транспорт постепенно върви към възстановяване, както в Азия, така и с по-бавни темпове в Европа и Северна Америка, компаниите в сектора броят големите загуби за бизнеса си, който беше блокиран в продължение на седмици.

"От финансова гледна точка 2020 ще бъде най-лошата година в историята на авиацията", посочва генералният директор на IATA Александър дьо Жюниак.

От асоциацията прогнозират допълнителен удар в размер на 15,8 милиарда долара за индустрията и през 2021 година, с което общите загуби в резултат на пандемията биха достигнали около 100 милиарда долара.