Съединените американски щати отвориха нов фронт в икономическия конфликт с Китай, започвайки процес по напускане на 144-годишната пощенска организация, чийто отстъпки позволяват на китайските търговци да пращат малките пакети до американските потребителите на изключително ниски цени, пише The Wall Street Journal.

От съобщението на Държавния департамент става ясно, че Вашингтон ще определи собствени тарифи за пакетите от чужбина.

Администрацията на Тръмп готви този ход не само като действия срещу Китай. Официални лица посочват, че Сингапур и други страни също се възползват "нечестно" от отстъпките.

Ходът ще отговори и на оплакванията от щатски компании, които се оплакват от възможността на Китай да подкопава чеснтата конкуренция чрез твърде евтини разходи за доставка. В момента е китайските пакети под определено тегло да бъдат изпратени по-евтино от Китай до САЩ, отколкото от американски склад до друга точка вътре в страната. Цената на пакет от един паунд от Китай до САЩ е около $2,50, а от САЩ до друга точка на страната - около $10.

Освен това той подчертава готовността на администрацията на Тръмп да се оттегля от дългогодишни международни споразумения, ако смята, че не отговарят на интересите на САЩ. Световният пощенски съюз определеят световните тарифи и други стандарти сред своите 192 държави-членки. Агенцията, която е под шапката на ООН, отдавна определи големи отстъпки при пращането на пакети под два килограма от развиващите се страни. Въпреки че Китай е втората най-голяма икономика в света, тя все още е класифицирана от страна от трети ранг, което означава, че получава най-големите възможни отстъпки.

Субсидираните тарифи за Китай струват на САЩ $300 милиона на година, според Вашингтон.

Икономиката на Китай не е растяла така бавно, както сега, от годините на кризата

Икономика номер 2 в света не е растяла така бавно, както сега, от годините на кризата

На фона на нараснали нива на дълга и търговския конфликт със САЩ