Твърде мощните и твърде шумни прахосмукачки от днес са забранени за продажба в Европейския съюз, напомня BBC. Въпреки това те все още могат да бъдат намерени в магазините - поне до изчерпване на количествата.

Ограничението важи за прахосмукачки с мощност повече от 900 вата, а шумът от тях надвишава 80 децибела.

Забраната разпали дебат дали мощността е достатъчна, но енергийни експерти уверяват, че новите прахосмукачки ще чистят все така добре, а производителите нарочно са увеличавали през годината мощността им, защото потребителите слагат знак за равенство между многото ватове и доброто представяне.

"Хората искат по-мощна прахосмукачка, но не разбират, че повечето мощ не означава по-добро смукане", казва пред BBC Хауърд Джонсън, продавач на прахосмукачки от Ковънтри. И посочва, че тези с по-ниска мощност вършат чудесна работа, а и са по-добре за планетата.

Изчисленията на Европейския съюз показват, че ако всички домакинства преминат на по-ефективни прахосмукачки, Европа може да спести до 20 теравата енергия. За сравнение, през 2011 г. България е използвала за цяла година 38 терават енергия. Ще бъдат спестени и 6 милиона тона CO2.