Заради студа в Тексас се стигна до недостиг на произвежданата електроенергия, което от своя страна изстреля цените на тока, предават от Oilprice. Затова цените на много ежедневни дейности също се изстреляха рязко.

Сред тях е зареждането на Tesla, като в щата вече пълният заряд на батерията на подобна струва над 900 долара, въпреки че обикновено цената му е 18 долара при стойност на киловатчас от 14 цента.

До това се стигна, след като много от вятърните турбини в щата буквално замръзнаха, което причини срив на произвежданата електроенергия в Тексас с около 50%, заради което цената на мегаватчас се изстреля до над 9 хил. долара, въпреки че обикновено е 25 долара. А точно през миналата година "зелените" бяха горди, че за пръв път в историята електричеството, произвеждано с вятърни турбини, е надхвърлило това от ТЕЦ-ове.

Все пак най-голям дял в енергийния микс на Тексас запазва производството на газовите централи, което формира почти 50% от предлагането.

Заради екстремните климатични феномени и ударът върху енергийната система в щата, Съветът за енергийна надеждност в щата от този понеделник въведе планово спиране на подаването на ток, въпреки рекордните студове.