Цели 58% от българите не подкрепят въвеждането на еврото като официална валута в страната. Това показва проучване, изготвено от агенция "Тренд" специално за финансовия форум NEXT DIFI 2021, организиран от b2b Media за пета поредна година.

Допитването е проведено през септември тази година и показва, че към момента едва 21% от българите одобряват смяната на лева. 21 на сто са отговорили, че не могат да преценят.

Допитването включва и детайлни въпроси, свързани с еврото и последиците от неговото евентуално приемане като национална валута. По два от тях има категорично изразена позиция на мнозинството от запитаните - цели 71% смятат, че въвеждането на единната европейска валута ще доведе до повишаване на цените в България.

Хърватия се кани да приеме еврото една година преди България

Хърватия се кани да приеме еврото една година преди България

Ангажиментът за влизане в Еврозоната до 2023-а потвърди финансовия министър на страната Здравко Марич

65 на сто са на мнение, че държавата не предоставя достатъчно информация за последиците от приемането на новата валута. Това е и един от най-ключовите фактори, тъй като по повечето от зададените въпроси близо една трета от хората нямат позиция.

27% смятат, че страната ни е задължена да влезе в еврозоната, но 44 на сто не са съгласни с това заключение.

Близки са мненията по това дали България ще се интегрира по-пълноценно в ЕС с въвеждането на еврото. Над 40% считат, че това ще се отрази по-скоро негативно на българската икономика. Само 15 на сто са съгласни с твърдението, че присъединяването към еврозоната ще намали лихвите по кредитите. 46% смятат обратното, а 39 на сто не могат да преценят.

На по-обобщаващия въпрос "Според Вас лично как ще се промени България при приемане на еврото?" 19% отговарят "към по-добро", 47% "към по-лошо", 15 на сто казват, че нищо няма да се промени, 19% остават без ясна позиция.

Накъде ни води пътят към еврозоната?

Накъде ни води пътят към еврозоната?

Изпълнява ли ЕЦБ задачата си да бъде гарант на ценова и финансова стабилност?