Цените на природния газ и на електричеството в Европа растат с бързи темпове, а наближаващата зима представлява допълнителен натиск в тази ситуация. От друга страна правителствата в отделните държави търсят варианти да намалят негативния ефект от поскъпването.

От платформата EUROACTIV разглеждат по-подробно какво се случва на енергийния пазар на Стария континенти какви стъпки предприемат държавите в тази посока.

Защо природният газ е толкова скъп?

Цената на природния газ в Европа се е увеличила 4 пъти за последните 6 месеца, показват изчисленията на Международната агенция по енергетика (IEA), а причините за това са няколко.

От страна на търсенето, с постепенното възстановяване на икономиката и активността от пандемията и затварянията, потреблението на синьо гориво се увеличи. Междувременно запасите на страните на континента спаднаха на фона на увеличеното потребление на топлинна енергия през последната зима.

От друга страна доставките бяха засегнати освен от пандемията и от проблеми с остарялата инфраструктура. Доставките от Русия бяха забавени заради ремонти на тръбопрводи, както и заради пожар през август.

Втечненият природен газ (LNG) освен, че не може да покрие общия недостиг продължава да бъде и по-скъп.

А какво се случва с електричеството?

Освен на пазара на природен газ и на този на електроенергия цените стигат рекорди. Договорите за закупуване на ток във Франция за 2022 година достигат 109 евро за мегаватчас, а в Германия - 105 евро.

"Едногодишните цени на електроенергията се удвоиха на повечето големи пазари и в момента са на най-високото си равнище досега", посочват от британската банка Barclays.

Като причина за това се посочва повишението от 80% на плащанията за въглеродни емисии в Европейския съюз, както и поскъпналите въглища и природен газ, използвани за производството на електричество.

Има ли светлина в тунела?

"Цените на природния газ ще се задържат на високо ниво до края на предстоящия отоплителен сезон заради ниските нива на запазите от синьо гориво в Европа", прогнозират от Fitch.

От IEA предупреждават, че "европейският газов пазар може да бъде изправен пред допълнителен стрес тест заради непланирани прекъсвания на подаването и рязко застудяване".

Какви мерки предприемат правителствата?

Властите в Испания вече взеха решение за намаляването на специалния данък върху потреблението на електричество за бизнеса и домакинствата. Франция от своя страна въведе субсидии в размер на 100 евро за почти 6 милиона домакинства с по-ниски доходи.

Португалия настоя за слагане на таван на цените на пазара, а Италия също се готви за подобен ход.

В същото време от Европейската комисия заявиха в сряда, че ще изготвят пакет от мерки, които страните от ЕС ще могат да предприемат, за да се справят с поскъпването на природния газ и тока, без да нарушават правилата на енергийния пазар в блока.