През седмицата Ватикана обяви, че вече няма да продава цигари на служителите си в своите безмитни магазини и супермаркети - отказвайки се от около 10 милиона евро годишна печалба.

Папа Франциск взе решението, защото "не може да допринася за активност, която очевидно нанася вреда на здравето на хората", а официално обявление цитира доклад на Световната здравна организация, според която пушенето причинява смъртта на над 7 милиона души годишно.

На база на изтекли документи от Ватикана продажбата на цигари е вторият най-голям доход на града-държава и носи около 10 милиона евро годишно. Повече приходи на града на папата носи само продажбата на горива без данъци.

Официално, във Ватикана живеят 451 души. Наличието на безмитни магазини обаче води там много хора, които не са дошли да видят папата. Данък добавена стойност в Италия е 22%, а всеки, който успее да се добере до ватиканската "търговска карта", го прави, защото тя му дава достъп до свят от висококачествени продукти, които не са обложени с данъци. С нея щастливците може да пазаруват за вкъщи в супермаркетите, да напълнят резервоара на колата си или да си купят лекарства - всичко това без да платят данък.

А изборът е великолепен: кубински пури, плоскоекранни телевизори на Samsung и престижни вина.

Право на такава карта имат работещите във Ватикана, живеещите там, акредитираните дипломати и малък кръг други хора. Изчисления на Ernst & Young показват, че броят на картите, които се използват, е около 41 000.