Производителят на луксозни автомобили Aston Martin Lagonda потвърди във вторник, че досегашният главен изпълнителен директор Анди Полмър е съкратен като част от по-мащабна трансформация в компанията, чиито пазарна капитализация и продажби се сринаха насред пандемията, пише The Guardian.

Начело на британския производител от 1 август застава Тобиас Моерс, досегашен директор на Mercedes-AMG. Полмър бе начело на Aston Martin от 2014 г.

Цената на акциите на компанията се срина с 98% от £19 през октомври 2018 г., когато тя излезе на борсата, до едва 35 пенса в петък. Така пазарната капитализация пада до около £540 млн. Във вторник акциите подскочиха с 40% до 50 пенса заради новината за промяната на върха.

Директорът по производството Кийн Стентън ще наблюдава дейността на компанията до 1 август.

Промените идват в труден за любимия автомобилен производител на Джеймс Бонд момент. Британската компания за малко да фалира за осми път в 107-годишната си история. Производителят трябваше да затвори 90% от дилърствата си по света заради коронакризата, което бе последвано от срив на продажбите.

За първото тримесечие на 2020 г. Aston Martin отчита загуба от £119 млн.

Aston Martin върви надолу

Aston Martin върви надолу

Компанията ще търси спасение в новия DBX SUV модел