Бившият шеф на PepsiCo Индра Нуйи, заместник-министъра на финансите на САЩ Дейвид Малпас и главният изпълнителен директор на Overseas Private Investment Corp Рей Уошбърн са сред фаворитите на Белия Дом за нов ръководител на Световната банка, съобщават пред Reuters източници от президентската администрация.

Имената на тримата кандидати излизат само ден след като стана ясно, че дъщерята на президента Доналд Тръмп - Иванка има основна роля в търсенето на нов президент на Световната банка, който да наследи оттеглящия се на 1 февруари Джим Йон Ким.

Главният директор на PepsiCo Индра Нуйи напуска

Главният директор на PepsiCo Индра Нуйи напуска

Тя управляваше компанията 12 години

Нуйи, която се оттегли от позицията си в Pepsi през октомври, Малпас, отговарящ за международните отношения във финансовото ведомство и Уошбърн, който оглавява OPIC от август 2017 г., са сред няколкото кандидати, които се разглеждат като ръководители на Световната банка.

САЩ, които имат контролен дял в Световната банка, традиционно избрат лидера на институцията от началото на дейността й през 1946 г.

Президентът на Световната банка с оставка, Кристалина Георгиева ще го замества

Президентът на Световната банка с оставка, Кристалина Георгиева ще го замества

От 1 февруари

В началото на месеца Ким обяви изненадващото си напускане, повече от 3 години преди края на мандата му през 2022 г. Задълженията му временно ще изпълнява бившия еврокомисар Кристалина Георгиева, която е изпълнителен директор на институцията.

Вероятната причина за оттеглянето на Джим Йон Ким са различията с администрацията на Тръмп относно промените в климата и необходимостта от повече ресурси за развитие. Той ще се присъедини към фонда за частни инвестиции Global Infrastructure Partners.