Британската медийна група Financial Times (FT) ще разшири екипа си в своя нов технологичен офис, отворен в София преди няколко месеца. Първоначалните планове на бизнес новинарската организация бяха през първата година да наеме 100 души за базата си в българската столица. Към този екип ще бъде добавен и нов такъв от 30 души, така че към края на 2019 година FT ще има 130 служители у нас.

Това обяви главният продуктов мениджър на групата Кейт О'Риърдън по време на официално откриване на офиса в София. По нейните думи новият екип от хора ще отговаря за изданията на FT Specialist, в която влизат 16 различни бранда. Сред тях са третото най-старо списание в света - Investors Chronicle и The Banker.

"Поставихме си за цел да наемем 100 служители за срок от по-малко година и сме напът да постигнем тази наша цел. Освен това продължаваме да инвестираме в София. Възнамеряваме да разширим своята дейност тук, като създадем нов екип, който ще работи за специализираните издания на групата на FT", обяви О"Риърдън.

"До края на годината ще разполагаме със 130 души, които ще работят по продуктите, доставката, инженеринга, разработването, дизайна и преживяванията на потребителите и икономически анализи", допълни тя.

По думите на продуктовия мениджър на компанията над ¾ от абонираните читатели на FT ползват онлайн платформата им.

Очакванията са, че в следващите години целият ръст ще идва именно от нея, а за това ще бъдат отговори високотехнологичните екипи, които работят по този тип продукти.

"София ще играе ключова роля в постигането на този растеж. Екипите в града са двигателят на ръста в нашите основни области. По отношение на нашите абонати ние правим всичко възможно те да имат добър достъп до това, за което плащат", акцентира тя.

Кейт О'Риърдън каза още, че от медийния лидер са обмисляли различни възможности като дестинация за новия си офис. "Заедно с нашия собственик Nikkei и с управителния съвет оглеждахме различни възможни места, на които да разположим този наш офис. Преминахме през цяла Азия, Европа, Великобритания преди да се спрем на България", потвърди тя.

Financial Times открива технологичен център в София

Една от най-авторитетните световни бизнес медии открива технологичен център в София

Градът е избран заради бързия достъп до Лондон и технологичните таланти

През май месец миналата година стана ясно, че FT ще позиционира технологичния си офис в българската столица. Самият той заработи през есента на 2018 година. Екипът тук, част от FT Core, отговаря за поддържането на основните платформи и системи на медията.

FT Core поддържа разнообразно портфолио от платформи, сред които дигитални системи за абонамент, разпространение на печатни издания и публикуване на съдържание. В допълнение, платформата за данни, даваща информация за клиентите, заема ключова роля в оформянето на култура за аналитично мислене в бизнеса, което е и в основата на успеха на FT.

Групата работи с Xoomworks, консултантска компания, базирана в София, по модела Build, Operate, Transfer (BOT) . Новият офис ще премине изцяло в ръцете на FT до 2-5 години.

Financial Times е основана преди 130 години, като през този месец броят на абонатите й достигна 1 милион души. Приходите от съдържание са близо две трети от общите приходи, което е два пъти повече в сравнение с преди пет години.