Австрийският индустриален гигант Voestalpine ще има нов изпълнителен директор от лятото на 2019 г. Тогава ще се оттегли настоящият ръководител Волфганг Едер, който от 15 години е начело на компанията.

Едер ще се премести в надзорния съвет на производителя на стомана, съобщава Reuters. Негов наследник ще бъде 54-годишният Херберт Айбенщайнер, който в момента отговаря за производството на стомана.

Едер, бивш председател на Световната стоманодобивна асоциация, е един от най-уважаваните хора в индустрията и е смятан от анализаторите за основен актив на компанията.

Австрийската Voestalpine строи ултрамодерен стоманен завод за €350 милиона

Европа дава €350 милиона за първия си стоманен завод от 40 години

Фабриката ще е почти изцяло дигитализирана, работниците ще минат специално обучение

66-годишният ръководител успешно трансформира компанията от традиционен производител на стомана в световен специалист, който доставя готови части на автомобилната и авиокосмическата промишленост.

Той тласна Voestalpine към разширяване в САЩ, където тя откри завод за 1 млрд. долара през 2016 г.

Надзорният съвет ще препоръча акционерите на Voestalpine да изберат Едер в борда през лятото на 2019 г. и да го направят председател на надзора през 2021 г., заяви пред Reuters настоящият директор на борда Йоаким Лемпенау.

 

"Смятам, че в качеството си на председател на надзорния съвет г-н Едер може да предоставя съвети и подкрепа на компанията много по-дълго, отколкото ако беше удължил договора си (на изпълнителен директор) за още 2 или 3 години", обясни Лемпенау.

Австрийската компания има тенденция да запълва позиции с вътрешни кадри. Бъдещият изпълнителен директор Айбенщайнер работи в групата от 1989 г. насам. Обучен механичен инженер, той има опит в сливания и придобивания, преструктуриране и управление, изтъкна Лемпенау.

От новия изпълнителен директор се очаква да продължи да интернационализира компанията и да осигури устойчив растеж.

Voestalpine ще публикува пълните си резултати в сряда. Анализаторите очакват 41% увеличение на приходите преди лихви и данъци (EBIT) до 1.16 млрд. евро при продажби от 12.8 млрд. евро.