Президентът на Франция Еманюел Макрон предложи да се определи на европейско равнище "таван" за заплащането на ръководителите на големи компании, за да се избегнат злоупотреби, съобщи Ройтерс.

Макрон каза това по повод на полемиката около възнаграждението на изпълнителния директор на "Стелантис" Карлос Таварес, определяйки го като "шокиращо и прекомерно". Пред радио "Франс енфо" (France info) президентът разкритикува тези "астрономични суми".

Акционерите на автомобилостроителното обединение "Стелантис", образувано след сливането на PSA и "Фиат Крайслер" (Fiat Chrysler), се противопоставиха преди 3 дни на изплащане на високото възнаграждение на ръководителя на групата Карлос Таварес.

Той трябваше да получи 19 милиона евро за 2021 г., при основна заплата от 2 милиона евро. Таварес може да получи още 47 милиона евро, ако изпълни целите си като ръководител на компанията. Заплата от общо 66 милиона евро би била рекордна за директор на френско предприятие.

Според Макрон, може да има ефект, ако се въведе "таван" за възнагражденията на шефове на големи компании на ниво Европейски съюз.

Държавният глава на Франция е кандидат за втори мандат и на 24 април се явява на втори тур на президентските избори срещу кандидатката Марин Льо Пен.