Главният изпълнителен директор на Nokia Oyj Раджев Сури слиза от поста след малко повече от пет години начело на финландската компания, предава Bloomberg. На стола на Раджев ще седна Пека Лундмарк, досега CEO на Fortun Oyj.

През последните години Nokia изостава от Ericsson AB и китайската Huawei Technologies Co. в изграждането на новото поколение 5G мрежи. Компанията се изправи пред значителни проблеми в разработката на собствени чипсетове и бе принудена на купува скъпи алтернативи, което увеличи разходите и намали печалбата.

Заради конкуренцията, Nokia започна да обмисля стратегическите си възможности, включително продажба на активи и сливане, пише агенцията.

През октомври Nokia разгневи инвеститорите, след като спря изплащането на дивидент и намали прогнозата за печалбата. Така за един ден цената на акциите се срина с 23%. През последните 12 месеца компанията загуби една трета от пазарната си капитализация.

52-годишният Сури работи в Nokia в продължение на 25 години. Той ще напусне сегашната си позиция на 31 август и ще стане съветник на борда до 1 януари 2021 г.

Лундмарк има значителен опит в телекомуникационните мрежи и познава добре ключови пазари като САЩ и Китай, казват от компанията. Във визитката му се отбелязва още, че досега е успявал да донесе значителна възвръщаемост на акционерите в предходната си компания.