Когато става въпрос за бизнес, има две неща, които хората смятат за най-важни: парите и семейството. Но какво ще стане, ако комбинирате тези два елемента заедно?

Какво се случва, ако започнете общ частен бизнес с роднина? Много успешни предприемачи препоръчват да не се прави това и те имат основателни причини. В тази статия ще разгледаме редица важни основания, поради които не трябва да започвате съвместен бизнес с роднини.

Топ 20 аргумента срещу общ бизнес с роднини:

Снимка 613502

Източник: iStock

1. Различна бизнес визия

Всеки човек има своя собствена представа за това как трябва да работи един бизнес. Вашите роднини може да чувстват, че трябва да се фокусирате върху семейството си, докато вие вярвате, че бизнесът е вашият приоритет. Конфликтът по този въпрос може да доведе до разногласия и спорове, които могат да засегнат успеха на общата ви стопанска дейност.

2. Конфликти за пари

Големите суми пари могат да доведат до сериозни конфликти между вас и вашите близки, особено ако не можете да постигнете споразумение за това как ще се разпределят и за какво да се използват печалбите. Ако зависите от многомилионни инвестиции, семейните връзки могат да доведат до спад и даже провал на бизнес начинанието.

3. Неяснота в разпределението на отговорността

Друг потенциален проблем е неяснотата в разпределението на отговорността. Ако работите с роднини, може да е трудно да определите кой каква работа трябва да върши. Ако не определяте стриктно ролите си, това може да доведе до конкуренция, което ще доведе до загуба на внимание и енергия при изпълнение на служебните задължения.

Снимка 349309

Източник: iStock

4. Трудности при вземането на решения

Семейните връзки могат да окажат натиск върху вземането на решения, тъй като всеки член на семейството защищава собствените си разбирания и интереси. Това може да забави процеса на вземане на решения и да доведе до забавяне на бизнес проекта.

5. Сложно идентифициране на проблемите

Също така, когато се прави общ бизнес с роднини, много често се срещат трудности при идентифицирането на проблеми. Когато членовете на семейството работят заедно, те могат да скрият проблемите си, за да не се натоварват взаимно. Това може да доведе до факта, че в процеса ще започнат да се появяват различни грешки и загуби.

Снимка 366197

Източник: iStock

6. Риск от увреждане на семейните отношения

Всеки член на семейството има свои собствени мнения и действия, които могат да доведат до конфликти. Ако имате някакви разногласия или несъответствия в бизнеса, това може да повлияе на роднинските ви връзки.

7. Неправилно управление

Управлението на бизнеса може да бъде предизвикателство и ако нямате опит, тогава може да ви е трудно. Ако вие и вашият роднина необходимите умения, за да управлявате дейността ефективно, това може да бъде основната причина за проблеми.

8. Ниска производителност

Работата с роднини може да бъде по-малко продуктивна, тъй като може да се разсейвате от семейни дейности или да обсъждате проблеми с други членове на семейството. Това може да доведе до забавяне на проекта, което може да повлияе негативно върху ефективността на бизнес дейността.

9. Ограничен пазар на труда

Изкачването до челни позиции често се дължи на професионални връзки, а изпълнението на някои от задълженията на високи позиции е възможно благодарение на опита, който може да се натрупа в чужди компании и на пазара на труда като цяло. Ако сте обвързани кадрово от рамките на семеен екип, тогава може да има липса на необходимия опит за определени позиции във вашите редици.

Снимка 334333

Източник: iStock

10. Ограничени възможности за растеж

Когато работите с роднини, това може да бъде ситуация капан за вашата кариера. Всички вие имате един и същ профил, еднакви интереси и достатъчно интуиция, за да изпълнявате задачи. Това обаче може да е причината да останете на същото ниво на управление и ще ви е трудно да се развивате по-нататък.

11. Емоционално влияние

В работата с роднини много често играе роля не само професионализмът, но и личните интереси. Правилното разбиране на всички членове на екипа, общуването в правилната атмосфера може да бъде неразбираемо важно за поддържането на правилните връзки. Когато работят с роднини, мнозина са изправени пред задънена улица при решаване на кадрови проблеми.

Снимка 203906

Източник: pexels.com

12. Ограничена инвестиция

Ако работите в семеен екип, това може да ограничи размера на инвестицията, която можете да направите. Също така, ако нямате много инвеститори, това може да ви накара да се почувствате така, сякаш не сте готови да управлявате големи суми пари.

13. Ограничителни условия на труд

Ако започнете бизнес с роднина, това може да ограничи гъвкавостта в условията на труд. Може да ви е трудно да работите през нощта, през почивните дни, ако сте заети със семейни въпроси. И това може да създаде необходимостта да се обмисли алтернативни възможности за работа в по-привлекателни условия.

14. Несъответствие на очакванията

Може би имате различни идеи за това, което очаквате от бизнеса. Може би искате да създадете компания с максимална рентабилност, докато вашият роднина иска тя да бъде тихо пристанище за приятен и спокоен живот.

15. Липса на мотивация

Когато работите с роднини, общата дейност е натоварена не само от бизнес цели, но и от всякакви други интереси. Това може да доведе до намаляване на мотивацията за прогресиране на бизнес проекта.

Снимка 325330

Източник: Europa.eu

16. Проблеми с комуникацията

Възможно е да имате затруднения в общуването с роднини. Над чашата кафе е лесно да се общува, но и в делови разговор, обясняването на същността на бизнеса може да стане трудно. Това може да доведе до трудности при разсъжденията относно финансовите разходи, бюджета и въпросите, свързани с персонала.

17. Спад в качеството на работа

Следващата причина е спад в качеството на работа. В група, в която всеки индивид има своя собствена функция, това може да доведе до спад в качеството на изпълняваните задачи. Това може да се дължи на несъответствие в стратегията, производствените цели, нивото на образование и други фактори.

18. Друга работа може да се превърне в приоритет

Заедно с роднините, може да има много неща за вършене, след като работата приключи. Никой от членовете на екипа не е толкова верен на основната работа, че ще бъде готов да се абстрахира от семейството и други важни въпроси, свързани с битовите въпроси.

19. Трудност при решаване на извънредни ситуации

Когато работите с членове на семейството, това може да създаде конфликти, когато възникнат проблеми. Вместо да се събирате и да решавате бизнес задачите, може да срещнете и задълбаете в проблеми, свързани с личностни различия и кавги.

Снимка 436442

Източник: iStock

20. Промени в личния живот

Много хора вярват, че стартирането на семеен бизнес е добър начин да обединят усилията си с близките си и да постигнат съвместен финансов успех. Подобно решение обаче може да се окаже фатална грешка и да доведе до сериозни промени в личния ви живот. Работата с роднини може да предизвика конфликти и сътресения, да породи неприятни ситуации и раздори в отношенията. Промените в личния живот могат да бъдат отрицателни и много по-значителни от всякакви парични загуби. Затова трябва внимателно да прецените всички разходи и рискове, преди да свържете бизнеса си с близките си.