Когато Индира Нойи се оттегли от поста на главен изпълнителен директор миналата година след като го заемаше в продължение на 12 години, напомни колко малко жени заемат управленски позиции. Оттеглянето ѝ е през октомври намали жените, заемащи поста на главен изпълнителен директор на само 24 според класацията на Fortune.

От 6 бизнес сегмента в компанията Pepsi Co нито един не се управлява от жена след напускането на Нойи. Нейният наследник Рамон Лагуарта промени това, като назначи Паула Сантили за изпълнителен директор на Pepsi в Латинска Америка. Секторът там възлиза на $7,4 милиарда и новоназначената Сантили трябва да се отчита лично на него.

Рамон Лагуарта разкри част от плана си да назначи жена в изпратен до служителите имейл за Международния ден на жената - 8 март.

Част от посланието гласи:

"Докато се стремим да станем по-бързи, по-силни, по-добри във всичко, което правим, мислим за това как жените могат да играят по-голяма роля в нашия живот. Това включва усилията ни да станем по-силни, като издигнем повече жени на висши ръководни длъжности и овластим участието на жените в нашита верига за доставка из цялата страна."

След успешното справяне с операциите в Латинска Америка, на Сантили е била поверена и веригата за храни PepsiCo Mexico Foods - бизнес, на стойност $4 милиарда.

Паула Сантили започва да работи в Pepsi след като гигантът за безалкохолни напитки придобива компанията за зърнени закуски Quaker Oats, в която Сантили е заемала лидерски пост от 1992 г. насам. Тя сега поема ролята на доскорошния търговски директор Лаксман Наришмант. А Роберто Мартинес е на нейния предходен пост и ще ѝ докладва, тъй като тя е пряк началник.