Най-голямата туристическа компания в света - германската TUI, ще съкрати 8000 работни места или около 15% от персонала си. С тази стъпка от дружеството искат да намалят разходите си след като бизнесът им се сви драстично в резултат на строгите ограничения на пътуванията в резултат на епидемията.

От компанията се надяват да ограничат общите си разходи с близо една трета и да се пренасочат повече към предлагането на вътрешни пътувания с надеждата да успеят да подкрепят туризма. Това се посочва в официално съобщение, цитирано от Bloomberg.

Въпреки че все още много държави остават затворени и международните полети са спрени, от TUI посочват, че на пазара особено в Европа има апетит за пътувания.

"Летните почивки в Европа сега отново са възможни при отговорни и ясни правила за това. Хората искат да пътуват. Сезонът ще започне по-късно, но може и да продължи до по-късно", казва главният изпълнителен директор на компанията Фриц Йоусен.

По неговите думи TUI ще работи по промени в портфолиото си, за да може да се адаптира към промененото търсене на пазара с добавянето на нови дестинации и на повече локални такива. Китайското подразделение на дружеството вече е рестартирало пътуванията и полетите вътре в страната.

Йоусен посочва, че първите германски хотели трябва да отворят през следващите дни, а европейските дестинации са готови да посрещнат първите си посетители.

TUI отчита загуба преди облагане с данъци и такси в размер на 540 милиона евро за второто тримесечие на финансовата година при такава от 106 милиона евро за година по-рано.