Макс Ковнацки официално пое поста главен изпълнителен директор на SunExpress, съвместно предприятие на турския превозвач Turkish Airlines и немския превозвач Lufthansa.

"Въпреки тежките условия в цялата авиационна индустрия, причинени от пандемията, ние ще работим за да затвърдим позицията си на водещ превозвач на пазара на авиокомпании", каза Ковнацки, цитиран от Daily Sabah.

Авиационната индустрия беше силно засегната на фона на ограниченията за пътуване, както за вътрешни, така и за международни полети, за да спре разпространението на вируса."Въпреки това ние вярваме, че авиационната индустрия ще оцелее през тази криза и дори да излезе от нея по-силна", каза новият директор.

Ковнацки, който е на 47 години, има богат опит в авиокомпанията в стратегическите и търговските й области. Той отговаря за мрежовото планиране и стратегическите съюзи на Lufthansa, Brussels Airlines, Swiss International Airlines и Austrian Airlines.

Предишният изпълнителен директор Йенс Бишоф, сега е назначен за изпълнителен директор на друга авиокомпания - Eurowings.

SunExpress спря всички вътрешни и международни полети като част от ограниченията за пътуване за борба с огнището. Компанията спря своите полети от Турция, Германия, Франция, Испания, Холандия, Белгия, Швеция, Норвегия, Дания, Австрия, Великобритания, Швейцария и Ирландия в съответствие с мерките, предприети от турските власти заради коронавириса та пандемия.

Авиокомпанията заяви, че ще започнат ограничени товарни полети с 18 самолета. Той ще започне операции с товарен превоз с нов тип превоз на товари, като използва пътническата кабина, за да увеличи максимално капацитета за товари. Очаква да може да превозва максимален товар до 21 700 тона.

SunExpress отбеляза най-високите приходи в своята 30-годишна история, през 2019 г. Приходите на фирмата се увеличават с 10% през миналата година, на годишна база, като генерират приходи от над 1,4 милиарда евро и обслужват над 10 милиона пътници с коефициент на натоварване от 83%.

Основана като съвместно предприятие на Turkish Airlines и германската Lufthansa през 1989 г., SunExpress лети до над 90 дестинации в над 30 държави в Европа, Близкия Изток и Северна Африка.