Италианската UniCredit скоро ще има нов главен изпълнителен директор 4 години след като на поста застана французинът Жан-Пиер Мустие.

През април месец следващата година неговият мандат ще бъде прекратен, а основната причина за това са неразбирателства с членовете на борда на банката, свързани с нейната стратегия за развитие. Това съобщава CNBC.

Мустие пое управлението на UniCredit в тежък за нея период на преструктуриране, който течеше през последните 4 месеца. През него най-голямата банка в Италия трябваше да укрепи баланса и да намали портфолиото си от необслужвани кредити.

През същия период на няколко пъти финансовата институция показваше апетит към сливания и придобивания, но така и не стигна до окончателна сделка. Самият Мустие се отказа от нови подобни планове, което противоречи да амбициите за консолидация, обхванали целия сектор в Италия.

"През последните няколко месеца стана ясно, че стратегията Team 23 (бизнес планът за развитие на банката) и нейните основни стълбове вече не отговарят на очакванията на борда", посочва Жан-Пиер Мустие в официална позиция по темата.

"Затова реших да се оттегля от групата в края на мандата си през април 2021 година, за да позволя на новия борд на директорите да разработи бъдеща стратегия", добавя той.

Новината за напускането му идва след като UniCredit назначи за председател бившият министър на икономиката на Италия Пиер Карло Падоан. От банката посочват, че сега той, заедно с борда, ще трябва да изберат кой да застане на мястото на Мустие.

UniCredit е поредната европейска банка, обявила, че ще смени главния си изпълнителен директор през тази година. Преди това същото съобщиха от Credit Suisse, UBS, ING, Commerzbank и Lloyds.