От юни тази година, след над 20-годишна пауза, румънците, а навярно и много българи, отново ще могат да пътуват до САЩ с директни полети от Букурещ. Това става ясно от изявление на авиокомпания HiSky, цитирана от Romania Insider.

Базираната в Молдова авиокомпания наскоро получи разрешение от Министерството на транспорта на САЩ да извършва редовни полети от столицата на Румъния до Ню Йорк, което я прави единствената румънска авиокомпания, която едновременно притежава разрешително за чуждестранен въздушен превозвач и притежава самолет, способен на непрекъснати полети до 14 часа.

Летище JFK в Ню Йорк

Източник: iStock

Летище JFK в Ню Йорк

Проверка на Money.bg показа, че вече се продават билети за маршрута, като първият полет е насрочен за петък, 7 юни 2024 година.

"Изключително горди сме да отворим официално този стратегически маршрут след повече от две десетилетия. От юни Ню Йорк отново ще бъде включен в таблото за заминаващи и пристигащи на летище Отопени. Това е важен крайъгълен камък за HiSky и още повече за Румъния и всички пътници, които желаят да пътуват през океана без престои или загуба на време на други летища", заяви Юлиан Скорпан - главен изпълнителен директор на HiSky.

Гражданските полети от Летище Русе изглеждат все по-вероятни

Гражданските полети от Летище Русе изглеждат все по-вероятни

Операторът на аеропорта внесе документи за експлоатация

Полетите Букурещ Отопени - Ню Йорк JFK ще се изпълняват с Airbus A330-200 Това е първият широкофюзелажен самолет на HiSky и единственият по рода си, регистриран в Румъния.

Самолетът вече е в Букурещ и ще позволи на авиокомпанията да предлага непрекъснато услугите си то трасето Румъния-САЩ. По време на полета пътниците ще имат достъп и до мултимедийно съдържание в развлекателната система на самолета.

Редовните полети, свързващи международно летище "Хенри Коанда" в Букурещ с главното летище на Ню Йорк - "Джон Ф. Кенеди", ще се изпълняват четири пъти седмично, излитайки от Румъния в понеделник, сряда, петък и събота.

Самолетите ще излитат от Букурещ в 8:00 местно време и ще пристигнат в Ню Йорк в 11:25 местно време. Презокеанското пътуване ще трае малко над 10 часа. За обратните полети самолетът ще излита от JFK в 13:25 местно време и ще каца в Отопени в 6:15 местно време.

Билетите се предлагат в две класи на обслужване, като цените започват от 349 евро за икономична и 1899 евро за бизнес класа. Предлага се и кетъринг на борда, като в цената на билета са включени топла храна и лека закуска за всеки пътник.

След откриването на своя център в Букурещ преди година и половина, летище "Анри Коанда" се превърна в основната оперативна база на HiSky. От Букурещ HiSky обслужва осем редовни международни маршрута до Брюксел, Барселона, Малага, Дъблин, Кишинев, Бордо, Тел Авив и Франкфурт, както и два вътрешни маршрута до Клуж Напока и Тимишоара.

HiSky се нарежда на четвърто място сред авиокомпаниите, опериращи в Румъния по брой пътници.

Летище София получи разрешение за директни полети до САЩ

Летище София получи разрешение за директни полети до САЩ

Презокеанските полети са с една стъпка по-близо, коментира изпълнителният директор на летището