Акциите на на компанията на Илън Мъск Tesla паднаха следновините, че двама души са загинали при фатална катастрофа с електромобили на компанията през уикенда, пише Forbes.

Това костваше на Мъск 5,6 милиарда долара от богатството му. Към момента състоянието му възлиза на 174,1 милиарда долара, според изчисленията на Forbes. Главният изпълнителен директор и съосновател на Tesla е третият най-богат човек в света след главния изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос,и френския бизнесмен Бернар Арно според класацията за милиардите на Forbes.

Според властите превозното средство се е движело без шофьор като единият от мъжете е на предната седалка, а другият на задната седалка на Tesla. Електромобилът е пътувал с висока скорост преди да се отклони от пътя и да избухне в пламъци около 23:25 часа според информация на полицейски органи.

Tesla все още не е публикувала изявления след инцидента. Компанията неведжъж е рекламирала безопасността на автомобилите на Tesla и функцията Autopilot. Точно преди инцидента Мъск, който е доста активен в Twitter с близо 52 милиона последователи, публикува информация, че вероятността Tesla с включена функция на автопилот да участва в пътен инцидент е десет пъти по-малко, отколкото средностатистически автомобил.

По-късно Мъск публикува в Twitter, че автопилот на Tesla е бил активиран по време на катастрофата. Регистрираните данни от инцидента "показват, че автопилотът не е активиран" и че колата няма функция "Пълно самоуправление", заяви главният изпълнителен директор на Tesla в своя туит.