Да живееш с под 1,90 долара на ден. Това означава да разполагаш с около 3 лева, за да покриваш нуждите си в рамките на 24 часа. По този начин изглежда крайната бедност. Това е границата, според изчисленията на Световната банка, която определя живеещите в крайна бедност в света.

И ако в страни, като Кипър, Нова Зеландия или Естония това важи за под 1000 души или за под 0,1% от населението им, то за редица държави в Африка, както и в Южна и Централна Америка е в сила за десетки милиони.

Но страната с най-многобройно население, живеещо в крайна бедност, се намира в Азия. Това е Индия, като там повече от 103 милиона души. Като се има предвид големия брой на населението там обаче като процентно изражение това е под 10% от индийците.

Нигерия е на второ място в света по брой на хората, живеещи с под 1,90 долара на ден - общо 91 милиона души. В Демократична република Конго цели 74% от хората или повече от 67 милиона души живеят в крайна бедност, показват данните на платформата The World Data Lab към 2021 година.

Що се отнася до държавата с най-голям дял на крайно бедното население, това е Южен Судан. Там 85% от хората или 12,2 милиона души влизат в тази категория.

В още шест държави в света между 70 и 80% от живеещите разполагат с по-малка от тази сума на ден. Това са Бурунди, Централна африканска република, Мадагаскар, Конго, Малави и Еритрея.

В много от богатите държави в света обаче броят на населението, живеещо в крайна бедност, е нараснало през последните 2 години. В случая с Германия, например, хората в тази категория са се увеличили от 28 000 към 2018 година до 194 000 към днешна дата. От друга страна живеещите в Китай с под 1,90 долара на ден са намалели осезаемо от 9,5 милиона до 2,1 милиона души за същия период.

Снимка 520270

Източник: howmuch.net