Милиардерът Бил Гейтс смята, че светът трябва да положи големи усилия, за да се подготви за бъдещи пандемии. Тези действия, според него, включват инвестиране на милиарди в науката, масово тестване, глобална система за предупреждение за пандемии, пише Forbes.

Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" призова богатите държави да инвестират десетки милиарди долари, за да се подготвят колективно за следващата пандемия след Covid-19.

Гейтс се надява, че светът ще разработи система ("mega-diagnostic platforms") до следващата пандемия, която ще има капацитета да тества 20% от глобалното население за седмица.

Филантропът призовава и за глобална система за предупреждение, при която здравните специалисти могат да изпращат проби до лаборатория, където да се установява дали това е нов патоген и "екип, който да реагира на инфекциозни заболявания". Според Гейтс светът ще се нуждае от 3000 подобни екипа, който да правят анализи с цел да се подобрят начините с които се борим с огнищата на болестта.

"За да не срещаме отново трудностите от миналата година, готовността ни за пандемия трябва да се възприеме толкова сериозно, колкото приемаме заплахата и от война", пише Гейтс.

Той и съпругата му Мелинда, основават Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" през 1997 г., с фокус върху здравеопазването. Фондацията се превърна в най-голямата частна благотворителна организация. Сега финансира и на разработването на ваксини за Moderna и AstraZeneca, както и други изследвания на лечението на Covid-19.

Междувременно обаче Гейтс се превърна централен обект на доста теории на конспирацията, свързани с Covid-19. Според една от най-разпространените милиардерът иска да използва ваксините за чипиране на световното население.

Основателят на Microsoft заяви, че е "много изненадан" от огромния брой конспиративни теории по негов адрес, които се появяват и разпространяват в социалните мрежи по време на пандемията Covid-19. Според него дезинформацията за пандемията може създаде големи предизвикателства пред масовите имунизации.

В TED Talk от 2015 г. Гейтс направи зловещо предупреждение. Тогава той заяви, че светът не е готов за нова епидемия след тази от ебола. "Ако нещо убие над 10 милиона души през следващите няколко десетилетия, най-вероятно това ще бъде силно заразен вирус, а не война", каза той. "Част от причините за това са, че инвестираме много в ядрено разоръжаване, а в същото време сме инвестирали много малко в системи за предотвратяване на епидемия."