Една от най-високоплатените актриси в Китай ще трябва да плати глоба от 129 млн. долара заради укриване на данъци и други нелегални дейности, съобщава BBC. След като беше обвинена през лятото тази година Фан Бинбин изчезна от публичното пространство в азиатската страна и едва днес "излезе на светло" с извинение в социалните мрежи.

"Ако плати глобата си навреме, няма да има сериозни последствия за звездата", съобщи новинарската агенция "Синуа" . Разкритията около актрисата са свързани с проверка на доходите й и подписаните от нея договори. 

Отговорните органи в Китай са разпоредили Фан Бинбин и свързаните с нея компании да платят наложените глоби и такси.

37-годишната актриса, със знакови участия във филмите "X-Men" и "Iron Man", се укрива от 1-ви юли. Все още обаче не е ясно местонахождението ѝ.

В сряда актрисата публикува извинение към всичките си милиони последователи в профила си в социалната мрежа Weibo, което гласи: "Преминах през изключително тежка непредвидена ситуация наскоро, ужасно много се срамувам от стореното. Искрено се извинявам на всеки тук. Абсолютно съм съгласна и приемам всички санкции, които ще наложи законът, след проведеното разследване. Ще изпълня всичко необходимо, ще платя глобите и ще се постарая да преодолея трудностите.".

Агентът на Фан е бил задържан за допълнително разследване. Според известните данни досега за филм, в който Фан, тя е декларирала доходи от 1,6 млн. долара, а всъщност са й били изплатени 7,8 млн. долара. 

Кореспондентът на BBC Робин Брант коментира, че Фан Бинбин е прекалено влиятелна фигура в Китай извън политиката, за да се укрие заради подозрения във финансови измами и корупция. Миналата година актрисата попадна в класацията на списание "Forbes" за високоплатени знаменитости, с приход около 43 млн. долара.

Впечатляващата сума се дължи не само на филмовата индустрия, а на избирането на Фан за лице на много корпоративни, козметични и модни марки, като Cartier, Chopard, Mercedes-Benz, L'Oreal and Louis Vuitton.