Киното често формира представите ни за определени аспекти от живота. Това важи с пълна сила и по отношение на парите и финансите. Много често обаче, филмите създават нереалистични представи за реалния живот и финансите. Ето някои такива митове, сериозно насаждани от много популярни филми:

Инвестиционните банкери са богати, безскрупулни и често мамят

Може би Бърнард Мадоф, макар и да не е точно инвестиционен банкер, в известна степен е доказателство за това клише. Реалността за средния инвестиционен банкер обаче, далеч не е такава.

В допълнение един от най-известните филмови инвестиционни банкери в лицето на Гордън Геко (Майкъл Дъглас) също до голяма степен затвърждава този безскрупулен имидж.

Насажда се усещането, че инвестиционните банкери са чудовища, които пушат пури и често изкарват парите си от чуждото нещастие и загуби. В действителност обаче, повечето от тях са обикновени хора, които работят много и далеч не ползват "вътрешна информация", което е подсъдно.

Жените не могат да се справят с пари

Често използван стереотип за опростяване на нещата. Според него жените често правят финансово неизгодни сделки или трудно се справят с движението на финансите. Във филмите богатите жени прекарват времето си предимно в пазаруване.

Всъщност според анализ на 60 000 потребителя в Openfolio, направено на база на представянето на инвеститорите през 2014-та година, жените са били по-добрите инвеститори. Те са се представяли средно с 0.4 процентни пункта по-добре по отношение на тяхната доходност от мъжете.

През изминалата година загубата на жените е възлязла средно на 2.5%, спрямо 3.8% за мъжете. И през двете години, жените са достигнали до този резултат с по-малка волатилност в представянето си от представителите на силния пол.

Богатите винаги играят голф

Няма как да не гледате филм с известна инвестиционна насоченост и в даден момент от него да няма сцена, в която богатите играят голф. Да, богатите и известните инвеститори често членуват в елитни клубове, но там те не винаги играят голф. По-скоро се срещат, за да обсъждат идеи и нови възможности.

В допълнение трябва да имате в предвид, че в действителност 80% от милионерите са създали своето богатство със здрав труд, което означава, че не са имали много време за голф-игрищата.

Финансовите проблеми се решават от само себе си

Много често героите във финансовите филми достигат дъното, което пък е последвано от автоматично решаване на проблемите им. Дали са си взели почивка, на която някой им предлага помощ, или спечелват от лотарията, това автоматично решение не се случва на практика и в реалността. Когато богатите имат проблеми, те полагат двойно повече усилия и труд, за да се справят с тях.

Както се вижда от действителността Мадоф, в крайна сметка приключи в затвора, а една малка част от инвеститорите в неговите инвестиционни схеми са компенсирани.