Илън Мъск - предприемачът, който стои зад пионера при електромобилите Tesla, успял да го превърне в по-скъпа компания от традиционните лидери в автомобилната индустрия Volkswagen и Toyota. Визионерът, който иска да създаде живот за хората на Марс със своята SpaceX.

Инвеститорът, чието богатство за една година се увеличи със 140 милиарда долара и за кратко го превърна в най-богатия човек в света, а към днешна дата остава втори по нетно състояние след Джеф Безос. Мъск е и феноменът в Twitter, когото стотици хиляди души следват, а американските инвеститори разчитат на него, за да решат къде да вложат парите си.

Но за да стигне дотук, той минава през много трудности в живота си, преживява тежки провали и не един път неговите бизнес начинания са на ръба на фалита. А това също е част от неговата история, която трябва да се чуе. И от този месец това вече е възможно, след като единствената официална биография на предприемача милиардер на български вече е част от библиотеката на една от най-големите стрийминг платформи за аудио съдържание - Storytel. 

За всички върхове и спадове на Илън Мъск - от нелекото му детство в Южна Африка, през "голямото му бягство" в Канада, където нещата не потръгват, до дългия път към успеха в Щатите, най-добре говори именно книгата "Илън Мъск: PayPal, Tesla, SpaceX и подходът към невероятното бъдеще". Заглавието се превърна в истински хит на българския пазар, след като излезе в книжен вариант, а същото предстои да се случи и с нейния аудио вариант в Storytel, разказан от журналиста и радио водещ Ники Кънчев.

С неговия глас слушателите могат да преминат по стъпките на бизнесмена визионер от родината му, до изкачването му до световния бизнес елит и създаването на успешните му компании PayPal, Tesla и SpaceX. Журналистът Ашли Ванс, който е автор на книгата, написва биографията след повече от 50 часа разговори и срещи с Мъск, както и след интервюта с около 300 души, включително разочаровани негови служители и близки хора от обкръжението на предприемача.

Резултатът от тези интервюта и разговори на Ванс може да бъде "изслушан" в рамките на малко повече от 14 часа в платформата Storytel. Биографията на предприемача, инженер, изобретател, инвеститор и милиардер е една мотивираща история за всеки, който е решил да постави началото на собствено бизнес начинание. А според самия Ники Кънчев книгата е един "съвременен учебник". Към нея могат да бъдат добавени още много интересни заглавия в категориите "Биографии", "Самоусъвършенстване" и "Бизнес и икономика" на Storytel, изпълнени с интересни истории на вдъхновяващи личности, бизнеси и идеи, като аудио библиотеката събира над 200 000 заглавия на български и английски език на едно място.

По думите на Ники Кънчев книгата за живота на Илън Мъск обобщава как новите технологии успяха да променят из основи живота на хората през последните няколко десетилетия.

"Наистина технологиите промениха всичко и това се случва пред очите ни. Мъск е един от хората, който ще ви поведе на това приключение. Ще тръгнете от Южна Африка, където е роден, ще отидете до Канада, където е отишъл с една раница и с двеста долара, ще минете през Силициевата долина, през Чикаго, за да стигнете до мечтата му и до Марс", разказва Кънчев за преживяването, което предлага аудиокнигата.

Снимка 524084

Източник: Storytel

Ето какво още сподели Ники Кънчев пред Money.bg за преживяването да разкаже историята на Илън Мъск в платформата Storytel:

- Г-н Кънчев, какво беше усещането да разкажете със своя глас историята на един от най-големите визионери в съвременния свят Илън Мъск?

Потопих се в едни други светове, светове, в които моите връсници от Свободния свят са имали възможност да рискуват, да опитат да създадат нещо тяхно, лично, собствено, тяхна марка, тяхна компания. Докато тук по нашите земи на съзнателно и подсъзнателно ниво ни учиха да маршируваме в общ строй, то на Запад на хората са им внушавали още от малки да рискуват, да опитат, да мечтаят. Естествено, има проби, грешки, поуки и равносметки. Естествено, не всеки е станал Илън Мъск. Но ето все пак някой от онази система е станал Илън Мъск.

А извън тази гигантска разлика, историята на Мъск е историята на почти всеки един от нас: да станеш космонавт, да пътуваш по непознаните планети и, дай Боже, да се върнеш. Повярвайте ми, още не мога да забравя летящата кола на Фантомас от френския филм отпреди повече от 50 години.

Е, Илън опита да полети, продължава да опитва и му стискам палци да успее.

- Създател на няколко успешни компании, превърнали се в лидери в своите индустрии, вдъхновител на идеята, че един ден хората ще могат да живеят на Марс, книгата започва с един въпрос на самия Мъск. "Мислиш ли, че съм луд?", пита той автора Ашли Ванс. Как Вие го възприемате сега, когато познавате в повече детайли живота му?

"Мислиш ли, че съм луд?" е много важен въпрос, защото Илън е от хората, които смятат "загубата на време за най-голямата кражба в историята на човечеството". Време назад не се връща, времето е най-големият ни ресурс и затова и Мъск става по време на срещи с "тъпи" или "неподготвени" събеседници и без никакво обяснение си тръгва. Ванс осъзнава това през периода на писане на книгата и затова и извежда този въпрос с идеята, че във всеки един момент Илън Мъск може да реши да прекрати разговорите с него и да го остави да пише книгата сам.

- Кое беше най-интересното и впечатляващо нещо, което научихте за него, след като прочетохте книгата?

Неговата практичност. Той иска неща, които искат всички мислещи хора на тази земя. Пример: аз си държа колата на улицата пред нас, нямам гараж. Затова, лично, винаги съм искал да мога през зимата в големия сняг и студ да вляза в отоплена и подгрята кола и съм си мислел за дистанционно, което от 200 метра да пали колата и за едни 5 минути да я подгрее. Е, Мъск не само си го е мислил, ами цялата Tesla е пълна с такива джаджи и хрумвания. И това може да се чуе в книгата по много интересен начин.

- Кои бяха основните предизвикателства за вас в подготвянето на аудиокнигата и какво е да влезеш в ролята на "разказвач"?

За мен не е трудно да вляза в ролята на Ашли Ванс, журналиста. Правя често интервюта със звездите на България, с лидери, с политици, с хора от финансовия свят. Познавам средата тук и техните проблеми и постижения. По подобен начин Ванс описва и Мъск. Това не са серия интервюта, а сериозно обяснение за успехите на компаниите на Илън, както и критичен, понякога суров поглед върху характера на милиардера.

- Доколко ви помогна дългогодишният Ви опит като радио и телевизионен водещ и колко различна от тях е работата върху аудиокниги?

Да се слушаш е важно в шоубизнеса. Да слушаш другия е още по-важно обаче. Затова четях и търсех конкретните пикове в абзаците, подчертавах емоционалните върхове и сривове във фразите на героите. Книгата е малко "Другите за Мъск", така че има много и негативни оценки, а и признания от изключително личен характер. Гледах да балансирам между всичко това. Да не говорим, че цялата книга е изпълнена с технически термини - и космически, и автомобилни, и енергийни. Четенето не беше хич лесна работа.

- Коя би била книгата, за която мечтаете да възпроизведете със своя глас?

Бих записал книга с моите лични любими въпроси в стилистиката на "Стани богат" от различни области и различни сфери на човешкото познание. От малък колекционирам факти, без да ги записвам никъде за съжаление, и от тези факти стават чуднички въпроси за 100 000 лева.