Русия и Китай ще си партнират в изграждането на лунна космическа станция. Двете страни водят преговори в продължение на месеци. Руската космическа агенция "Роскосмос" обяви, че е подписала споразумение с Националната космическа администрация на Китай за разработване на изследователски съоръжения на повърхността на Луната и в орбита, предават световните агенции.

Международната станция ще извършва научни изследвания. По думите на анализатора Чен Лан проектът е много важен. "Това ще бъде най-големият международен проект за космическо сътрудничество за Китай и затова е от голямо значение", заяви той.

Станцията ще бъде достъпна за използване от други заинтересовани страни и международни партньори.

В съобщението се пояснява още , че двете страни ще използват натрупания си опит в космическата наука, научноизследователска и развойна дейност и използване на космическо оборудване и космически технологии, за да разработят съвместно пътна карта за изграждането на международна лунна научноизследователска станция.

Китай вече има зад гърба си роботизирани миси до Луната, включително първото кацане от далечната страна на Луната и мисията за вземане на проби от повърхността през декември.