Viya, една от най-популярните интернет знаменитости в Китай, бе глобена с $210 млн. заради укриване на доходи, предава BBC.

Според властите Хуанг Уей е прикрила 643 млн. юана доходи (приблизително $101 млн.) през 2019 и 2020 г., които сега трябва да плати заедно с глоби и такси, които надхвърлят тази сума.

Viya е сред най-популярните китайските личности в интернет пространството с десетки милиони последователи. Тя използва популярността си, за да продава различни продукти — от нудъли до билет за Космоса чрез платформата Taobao, собственост на Alibaba. След решението на властите, Taobao спря акаунта ѝ.

Изданието Global Times, близко до Пекин, коментира, че глобата трябва да послужи за "предупреждение за останалите". През последните месеци има знаци, че властите в Китай търсят затягане на контрола върху новата индустрия, в която са заети около 400 млн. души в страната. Очаква се тя да продължи да расте и продабжите чрез лайвстрийминг да достигнат 1,2 трлн. юана тази година от 19 млрд. юана през 2017 г., по данни на iiMedia. Viya се нарежда начело с продажби в размер на 31 млрд. юана през 2020 г.

Миналия месец на инфлуенсърите бе забранено да препоръчват акции.