До Китайската нова година може да остава още известно време, но страната вече се подготвя за ежегодното завръщане на хората у дома в епични размери, пише CNN. Очакват се около 3 млрд. пътувания, което е малко повече спрямо миналогодишните - 2,99 млрд.

Смятан за най-голямата човешка миграция на планетата, Чунюн - 40-дневният период, когато китайците се отправят към дома си, за да празнуват, официално започна на 10 януари и ще приключи на 18 февруари.

Очаква се да бъде по-натоварено от обикновено

Лунната нова година се пада за първи път толкова рано, като тази година е на 25 януари. Съответно началото на пролетния фестивал за празника, когато китайците тръгват масово на път, съвпада с началото на зимната ваканция на студентите, което е още по-голямо предизвикателство за националната инфраструктура.

От всички пътувания, 2,43 млрд. ще бъдат с автомобил (1,2% по-малко в сравнение с миналата година), 440 млн. с железопътен транспорт (увеличение с 8%), 79 млн. по въздух (увеличение с 8,4%) и 45 млн. по море (увеличение с 9,6% ). Числата може да са шокиращи, но не трябва да притеснявате, защото в Китай отдавна всичко е планирано.

Китайците ще изтеглят ликвидност от $400 милиарда от финансовия сектор през януари

Китайците ще изтеглят ликвидност от $400 милиарда от финансовия сектор през януари

Причината са закупуването на дългови инструменти и ежегодното изтегляне на средства от домакинствата за отбелязването на Нова година

Построени са повече железници, разширени са пътища и магистрали

Китай може да се похвали с най-голямата железопътна мрежа в света, като през 2019 г. са изградени 8489 км нови железопътни линии, включително 5474 км високоскоростни. Бързите железопътни връзки Пекин-Джанджиаку, през която минават влакове, движещи се с 350 км/ч, и Чънду-Гуянг значително ще улеснят трафика в северните и западните райони на страната. Ще бъдат пуснати повече високоскоростни влакове, които ще се ползват вечерно време през пиковия период.

"В сравнение с миналогодишния Чунюн, проблемите с недостига на билети за някои от най-популярните маршрути са разрешени", казва по време на пресконференция Ли Венсин, заместник генерален мениджър на China State Railway Group Co. "Тази година ще е улеснено и купуването на билети", добавя той.

Най-голямото летище в света вече изпълнява международни полети

Най-голямото летище в света вече изпълнява международни полети

То е и най-скъпото летище в света

Ускоряване на трафика благодарение на технологиите

Новите технологии ще играят голяма роля за облекчаването на задръстванията. Повече от хиляда гари разполагат със система за електронни билети за бързо чекиране.

Миналата година беше открито и дългоочакваното международно летище в Пекин - Beijing Daxing International Airport. Според Администрацията за гражданска авиация в Китай, то ще превозва 190 млн. пътници по време на празника и полетите ще са с 15% повече от обикновено. Освен с технологиите за летене при лоша видимост, летището разполага и със системи за лицево разпознаване и автономни процеси за повишаване на ефективността.

Летищата в Китай са планирали поне 17 хил. полета всеки ден, с 13,3% повече от миналата година, за да се справят с трафика. Предвидени са и 790 хил. автобуса и 19 хил. лодки. Изградени и разширени са 330 хил. км от магистралите. Малко преди празника страната е внедрила и електронна система за събиране на пътни такси от провинциалните граници.