Бил Гейтс и Уорън Бъфет. Илън Мъск и Лари Пейдж. Има нещо, което свързва тези известни предприемачи, и то е приятелството. Да, освен много сериозна конкуренция сред големите имена в Силициевата долина има и дългогодишни приятелства.

Именно Гейтс и Бъфет са близки през последните почти 30 години. Основателят на Tesla и SpaceX от своя страна има няколко близки хора от технологичния свят от годините, когато той самият създава компании като Zip2 и PayPal. От Business Insider разглеждат историите зад тези приятелства:

Илън Мъск и Джак Дорси

Ако не е сигурно дали създателят на Twitter е приятел на Мъск в реалния живот, то може да се каже, че двамата определено са такива в света на интернет. През 2016 година Дорси коментира, че основателят на Tesla е чудесен пример за това как точно трябва да се ползва социалната мрежа. В скорошно интервю пък той коментира, че профилът на Мъск е любимият му в Twitter. През януари пък двамата проведоха обща лекция пред служителите на социалната мрежа за това как тя може да се подобри.

Лари Елисън и Стив Джобс

Двамата са приятели в продължение на 25 години до смъртта на Джобс през 2011 година. Технологичните предприемачи са били съседи в Уудсайд, Калифорния, и често са ходели заедно на излети в планината. Именно Лари Елисън прекарва с едно от големите имена в Apple последните му дни, а по време на погребението му изнася реч.

Лари Пейдж, Сергей Брин и Илън Мъск

Приятелството между тримата започва още в първите стъпки на Мъск към създаването на Tesla. Той кани дуото на тестдрайв на прототипа на първите електромобили на компанията. По време на него дефект в софтуера на колата я кара да се движи с много ниска скорост, но въпреки това Пейдж и Брин инвестират в Tesla. Мъск е толкова близък с Пейдж, че понякога му гостува в дома му.

Бил Гейтс и Уорън Бъфет

Основателят на Berkshire Hathaway среща създателят на Microsoft през 1991 година, когато е на посещение в дома на майка му. Първоначално нито един от двамата не е бил заинтересован от това да се заговори с другия, но в крайна сметка те разбрали, че имат много общи теми. Скоро след това Гейтс иска от Бъфет да му препоръча книга за четене, а той от своя страна му дава на заем "Business Adventures" на Джон Брукс. Тази книга така и остава в библиотеката на семейство Гейтс.

От тогава насам двамата споделят всякакви активности заедно - от игри на тенис до основаването на филантропската организация Giving Pledge. Любопитно е да се каже, че Уорън Бъфет държи дял в конкурентната на Microsoft - Apple. Инвеститорът признава, че независимо от близкото си приятелство с Гейтс, той не би инвестирал в създадената от него компания.