В последно време дроновете стават все по-достъпни, навлизат все по активно в нашия живот, но и вече причиняват сериозни проблеми. Те шпионират хората, неочаквано падат от небето, а могат да бъдат използвани за извършване на терористични атаки. 

Безотговорни любители на безпилотните летателни апарати често ги изпращат на летища, което създава огромна опасност за самолети и пътници и нарушават нормалната работа на цялото летището. 

По-долу ще говорим за 10 случая, в които аерогари пострадаха от атаки на дронове, губейки милиони поради нарушения график на полетите. 

Снимка 228822

Източник: EPA/БГНЕС

Летище Хийтроу - май 2017 г.

През май 2017 г. самолетите бяха пренасочени от летище Хийтроу в Лондон, след като две безпилотни устройства навлязоха във въздушното пространство на аерокомплекса. 

Няколко пилоти съобщават за наличието на дронове, но повечето от тях не могат да кажат точно какво са видели. Те заявяват, че това са били "дронове или нещо друго". 

Един от пилотите на самолета Airbus A320 ги описва като "два бели сферични обекта без видими белези". 

Тези два обекта остават неподвижни във въздуха, въпреки че времето е било ветровито.

Всеки самолет може да пострада от такива устройва, тъй като са твърде малки, за да може системата за предупреждение на самолета при сблъсък да бъде активирана.

Летище "Лисабон" - 19 септември 2018 г.

На 19 септември 2018 г. летището в Лисабон бе временно затворено, а полетите бяха отложени за повече от 10 минути, след като над една от пистите бе забелязан безпилотен самолет. 

През това време 11 самолета обикаляха летището, тъй като не получиха разрешение за кацане. 

Още два самолета бяха пренасочени към летище "Фаро", тъй като те имаха малко гориво, на борда им се намираха 300 души. 

Пътниците, пренасочени към Фаро, бяха настанени в хотелите през нощта и изпратени в Лисабон на следващия ден. 

Полицията безуспешно търси дроновете и техните собственици. Този инцидент не е единственият на летището в Лисабон. Така през 2018 г. дронове са наблюдаване неведнъж, като те се появяват на това летище още през 2014 година.

Снимка 396569

Източник: ЕПА

Летище Гетуик - 19-21 декември 2018 г.

Всички излитания от летище Гетуик в Лондон бяха отменени, след като непознати безпилотни летателни апарати бяха забелязани в близост до неговите писти. 

Това доведе до неудобство за десетки хиляди пътници, а също и до прекъсване работата на летището по време на натоварения празничен сезон. 

Гетуик, второто най-натоварено летище във Великобритания, беше напълно парализирано поради малките безпилотни летателни апарати, които се появиха над пистата, първата сряда вечер и след това няколко пъти в четвъртък. 

В четвъртък дрон бе видян поне два пъти. Търсенето на безотговорните нарушители на правилата за безопасност, които управляват дистанционните летателни устройства не доведе до успех.

Летище "Бен Гурион" - 7 януари 2018 г.

През януари 2018 г. летище Бен Гурион, главното летище на Израел, бе затворено за 10 минути, тъй като във въздушното пространство на летището бе открит безпилотен самолет. 

Интересно е да се отбележи, че няколко часа по-рано вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс пристигна на това летище. 

Това не е първият подобен случай на израелското летище. Месец по-рано то беше затворено за 15 минути поради откриването на безпилотен самолет. Подобни инциденти се случиха през ноември 2016 г. и през 2015 година.

Международно летище "Индира Ганди" - август 2017 г.

През август 2017 г. международното летище " Индира Ганди, в Ню Делхи, Индия, беше затворено за почти 2 часа. 

Пистите за излитане и кацане бяха затворени, след като пилотите информираха властите на летището, че са забелязали дрон по време на заход към полосата. Летците казаха, че устройството лети в посока към самолета. 

Летището бе отворено отново, след като полицията се увери, че въздушното пространство е безопасно.

Снимка 268302

Източник: iStock

Международно летище Дубай - 5 юни 2018 г.

През юни 2018 г. международното летище в Дубай бе затворено за повече от час след откриването на безпилотен самолет във въздушното му пространство. 

Най-малко 21 полета са пренасочени към други летища. 

Два часа преди това въздушното пространство на летището беше затворено за 69 минути и отново отворено заради забелязани заради дронове. Тогава 22 полета бяха пренасочени към други летища. 

Предвид факта, че това летище се счита за най-натовареното в света, подобни инциденти стават истински кошмар по отношение на финансовите загуби. Само заради инциденти, свързани с дронове, през 2016 г. летището е загубило над 16 млн. долара 

Например инциденти, свързани с безпилотния самолет през 2016 г., доведоха до загуба от почти 16,62 млн. долара.

Летища Арланда и Брома - август 2017 г.

През август 2017 г. над най-натовареното летище в столицата на Швеция - Арланда, бе открит едно безпилотно летателно устройство, заради което то бе спряно за един час.

Самолети обикаляха летището, чакайки разрешение за кацане. На два от тях бе разрешено да кацнат, въпреки риска, поради свършване на горивото.

Дроновете вече станаха голям проблем за Арланда. Ето защо съюзът на пилотите препоръчва, като се лети към това летище, да има достатъчно гориво, за да може да изчака във въздуха в случай на поява на безпилотни устройства. 

Само през август 2017 г. летището спря работа четири пъти поради поява на дронове.

През същия месец летище Брома е прекъснало работата си три пъти, също заради безпилотни летателни устройства.

Летище "Корк" - 20 април 2017 г.

На 20 април 2017 г. ирландското летище "Корк" беше принудено да преустанови работата си за 15 минути поради откриването на безпилотен самолет. 

Два самолета обикаляха над летището, докато дронът изчезна. 

Диспечерите дадоха разрешение те да кацнат, но опасявайки се, че безпилотното устройство може да се появи отново, предупредиха пилотите да се приземят с повишено внимание. 

Търсенето на безпилотния самолет и неговия собственик не даде никакви резултати.

Международно летище "Уелингтън" - ноември 2018 г.

През ноември 2018 г. въздушното пространство над Международно летище "Уелингтън" в Нова Зеландия е затворено поради факта, че един безпилотен самолет е бил видян на по-малко от 3 км от пистата. 

Пилотите на самолета, който се готвят за излитане, заявяват, че дронът е бил на летището в продължение на 23 минути, а след това е отлетял. 

В това време няколко самолета са обикаляли във въздушното пространство над летището в очакване на разрешение за кацане, два други полети са забавени.

Снимка 389812

Източник: Loon

Летище Окланд - март 2018 г.

През март 2018 г. няколко полета са били отложени в Окланд (Нова Зеландия) заради безпилотния самолет, открит във въздушното пространство над летището. 

Работата на аерогарата напълно възстановено след 30 минути, когато е установено, че безпилотното устройство е изчезнало.

За откриването на дрона е изпратен хеликоптер, но търсенето не е успешно. 

През това време самолетът, летящ от Токио, бе пренасочен към друго летище за презареждане, преди да се върне и кацне в Окланд. 

Друг подобен инцидент се случил през април 2018 г., когато е сигнализирано за забелязано за летящо устройство. Работата е възобновена след 6 минути, след като е установено, че това не е безпилотен самолет, а балон.