Има вероятност временното отстраняване на тенисистката Мария Шарапова от тениса да отпадне, тъй като Световната антидопингова агенция обмисля да промени позицията си по отношение на мелдония, който бе прибавен към списъка на забранените субстанции и методи в началото на годината, съобщи Business Insidеr.

Спортистката беше отстранена, след като не успя да премине допинг тест на Откритото първенство по тенис на Австралия (Australian Open).

Вече има 172 положителни теста за субстанцията сред спортистите, откакто бе прибавена към списъка и антидопинговата агенция твърди, че временните отстранявания могат да бъдат вдигнати, ако се установи, че състезателите са приемали медикамента преди да бъде включен в списъка със забранени вещества на 1 януари 2016 г.

9 известни спортисти, с които Nike прекрати отношенията си

9 известни спортисти, с които Nike прекрати отношенията си

И причините, които стоят зад оттеглянето на подкрепата от страна на гиганта

„При тези обстоятелства Световната антидопингова агенция счита, че може да има основания за липса на вина или небрежност от страна на спортиста”, обясни президентът на институцията Крейг Рийди, като добави, че „това не е помилване”.

Руската тенисистка Мария Шарапова бе временно отстранена преди дисциплинарно изслушване, насрочено за юни.

Припомняме, че спортната звезда бе на прага да изгуби милиони долари от договори за реклама с редица спонсори – като американския лидер в производството на спортни стоки Nike, швейцарския производител на луксозни часовници TAG Heuer и германската марка спортни автомобили Porsche.

Nike, Porsche и TAG Heuer се отказаха от Мария Шарапова след положителния допинг тест
Обновена

Спонсори масово се отказват от Мария Шарапова след положителния допинг тест

Мярката е временна, докато тече разследването по случая