Проломът Железни врата на река Дунав е едно от най-красивите места в съседна Румъния, привличащо многобройни посетители всяка година. Освен със своите природни дадености регионът около него е известен и с това, че там се намира най-голямата хидроцентрала в северната ни съседка, също носеща името "Железни врата".

Посетителите днес обаче не могат да видят една малка част от пролома, която вече не е там. Става въпрос за малкия остров Ада Кале, разположен някога на 3 километра от град Оршова. Парчето земя някога е било по-малко от 2 километра дълго и около половин широко.

Островът е бил използван предимно от турското население по време на управлението на Османската империя и заради това носи и името Ада Кале. Хората, живеещи там, се препитавали от риболов и от отглеждането на тютюн.

Ада Кале би собственост на империята до 1923 година, когато отново става румънска територия, разказва Romania Insider.

През 1970 година обаче островът е потопен при изграждането на ВЕЦ-а. Тогава той има население от 600 души, които се преместват в Кюстенджа, където има голяма турска общност.

На Ада КАле имало изградена джамия, базар, гробище, като там се намирала къщата и на Махмуд паша. Някои от постройките били преместени на съседния остров Шимиян.