Руският район Башкортостан е първият, който ще въведе Covid паспорти. Мярката влиза в сила от 5 февруари, предава Тhemoscowtimes.com. 

На местните жители с антитела и на тези, които са ваксинирани ще бъде издаден електронен документ и свързан с него QR код чрез правителствения портал. 

Притежателите на паспорти ще имат известни предимства. Те ще са освободени от някои ограничения, включително мерките за социална изолация за рискови групи - тези над 65 години.

Единственото изключение е задължителното носене на на маска. Това остава в сила дори за ваксинираните жители, поне до края на тази година, казват местните власти.

Притежателите на паспорта също ще имат право на отстъпки в магазините в региона. Според някои информации паспортът ще позволява дори резервиране с отстъпка в местни хотели и курорти. Това естествено породи дебати за това дали такива документи позволяват "имунитетна дискриминация" срещу хора, които не са имали контакт с вируса или не могат или не желаят да се ваксинират.

Според властите обаче, паспортите ще решат много проблеми и ще направят ваксинацията по-популярна.

На 18 януари в Русия започна масова ваксинация срещу Covid-19. Башкортостан е получил 14 000 дози от разработената в страната ваксина срещу коронавирус Sputnik V от началото на ваксинацията в края на миналата година. Досега приблизително 7 000 души от население от над 4 милиона в региона, са получили и двете дози от ваксината.

Русия предлага ваксината си на ЕС

Междувременно Русия предложи да помогне на Европейския съюз да реши проблема, свързан със забавянето на доставката на ваксини с около 100 милиона дози от Sputnik, които да прати през второто тримесечие на годината. Това обяви Руският държавен фонд за директни инвестиции (RDIF).

Това количество би било достатъчно, за да ваксинират 50 милиона европейци.

Руската оферта идва на фона на продължаващия спор между ЕС и AstraZeneca, след като компанията заяви, че се очаква спад на пратките със 75%.

Предимства за ваксинирани?

Изглежда идеята за Covid паспорти назрява все повече на и популярни туристически дестинации. Тази седмица в Тайланд се задейства нова ĸaмпaния пoд нaдcлoв "Дoбpe дoшли oтнoвo в Taйлaнд". Тя пpeдпoлaгa въвeждaнeтo нa "СОVІD пacпopти". Целта e дa  пoceтитeлите дa зaoбиĸoлят зaдължитeлнaтa 16-днeвнa ĸapaнтинa, нaлoжeнa в мoмeнтa зa вcичĸи влизaщи в cтpaнaтa чyждecтpaнни пътници. Вроятно това ще влезе в сила от юли.

Миналата седмица Ceйшeлcĸитe ocтpoви oбявиxa, чe oтвapят гpaницитe cи зa вaĸcиниpaни пътници oт цял ​​cвят. Bceĸи c oтpицaтeлeн тecт зa Соvіd-19, нeзaвиcимo дaли e вaĸcиниpaн или нe, мoжe дa влeзe в cтpaнaтa oщe в cpeдaтa нa мapт, пo инфopмaция нa пpaвитeлcтвoтo.